Nieuw protocol luchtkwaliteitsonderzoek

16-12-2013

Onlangs is door het RIVM het "Measuring protocol Wind tunnels; Air quality" gepubliceerd. Het protocol stelt eisen aan windtunnelonderzoek naar de luchtkwaliteit. Peutz heeft op verzoek van Rijkswaterstaat deelgenomen aan de totstandkoming van het protocol.

Bij het opstellen van het protocol is nauw samengewerkt met de Universiteit van Hamburg, het RIVM en andere onderzoeksinstituten. Het document (downloaden via website RIVM) is het resultaat van een onderzoekstraject van 5 jaar. In deze periode is stap voor stap de werkwijze van verschillende windtunnels onderling afgestemd en zijn de resultaten kritisch vergeleken.

Grote uitdaging

De eindtoets voor het protocol bestond uit een vergelijking met gemeten concentraties luchtverontreiniging in de “hot spot” Rotterdam Overschie. Een grote uitdaging vanwege de complexe stedebouwkundige situatie, met geluidschermen, bomen en (woon-)bebouwing tot op korte afstand van de snelweg A13.

Onderstaand de resultaten van het laboratorium voor windtechnologie:

grafieken luchtkwaliteitsmetingen windtunnel

Nieuwe standaard

De vergelijkingen laten zien dat het windtunnelonderzoek een zeer nauwkeurige voorspelling geeft van de luchtverontreiniging. Het protocol zet internationaal een nieuwe kwaliteitsstandaard voor nauwkeurig en betrouwbaar luchtkwaliteitsonderzoek.

Contactpersoon: s.vandenakker [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20nieuwsbericht%20luchtkwaliteit) (Stephan van den Akker)