Nieuwe procedure windtunnelonderzoek Monitoringsronde 2014

20-05-2014

In samenwerking met de rijksoverheid heeft Peutz recent een procedure ontwikkeld om de resultaten van windtunnelonderzoek te verwerken in de NSL Monitoringstool. Hiertoe is de Monitoringstool uitgebreid met een nieuwe functionaliteit.

Met deze functionaliteit kunnen correctietermen op de berekeningen worden genomen. Overheden kunnen met deze correctietermen de resultaten uit windtunnelonderzoek nu op een correcte en transparante manier verwerken in het kader van de monitoringsronde 2014.

NSL

Het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) is een samenwerkingsprogramma van de rijksoverheid en lokale overheden om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Het NSL bevat een pakket aan maatregelen om tijdig te voldoen aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. De EU kan boetes opleggen als niet tijdig aan deze grenswaarden wordt voldaan.

Het NSL wordt sinds 2010 jaarlijks gemonitord middels berekeningen met de Monitoringstool. Deze tool berekent met 'eenvoudige' standaardrekenmethoden de luchtkwaliteit langs alle belangrijke wegen in Nederland. Alle invoergegevens worden jaarlijks geactualiseerd.

Knelpunten

Uit de monitoringronden van 2012 en 2013 bleek langs een aantal drukke binnenstedelijke wegen nog overschrijdingen van de grenswaarden. Deze knelpuntsituaties betreffen veelal complexe stromingssituaties, zoals bij tunnelmonden en situaties met afwisselend hoog- en laagbouw. Berekeningen met de Monitoringstool zijn hiervoor eigenlijk niet geschikt.

Voor deze situaties kan het nuttig of noodzakelijk zijn om een specifiek onderzoek in de windtunnel uit te voeren. Windtunnelmetingen nemen locatie-specifieke stromingseffecten mee bij de bepaling van de luchtkwaliteit. Dit in tegenstelling tot de 'eenvoudige' standaardrekenmethoden in de NSL-Monitoringstool. De windtunnel is hierdoor uitermate geschikt voor onderzoek in complexe stromingssituaties.

Voor de gemeente Rotterdam en Leiden zijn knelpuntsituaties met windtunnelmetingen nader onderzocht. Middels de recent ontwikkelde procedure kunnen deze windtunnelonderzoeksresultaten nu eenvoudig in de Monitoringstool worden verwerkt.

Monitoringsronde 2014

In het kader van de monitoringsronde 2014 wordt momenteel door onze luchtkwaliteitsspecialisten hard gewerkt om vóór sluiting van de Monitoringstool 2014 (medio mei) de windtunnelonderzoeks-resultaten te actualiseren. Dan worden de correctietermen bepaald en ingevoerd in de Monitoringstool 2014. Uiteindelijk volgt in het najaar de officiële monitoringsrapportage 2014 van de rijksoverheid.

Contactpersoon: s.vandenakker [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Monitoringsronde%202014) (Stephan van den Akker)