Nieuwe 'zwevende' concertzaal in München?

19-02-2013

De deelstaat Beieren wil in München een nieuwe concertzaal voor het Bayerische Rundfunkorchester met chef-dirigent Mariss Jansons, die tevens chef-dirigent is van Het Concertgebouworkest Amsterdam. Samen met het Düsseldorfer architectenbureau HPP maakte Peutz een uniek ontwerp.

München heeft al twee bestaande concertzalen, de Herkuleszaal en de Philharmonie am Gasteig. De Herkuleszaal is te klein en de Philharmonie akoestisch onbevredigend. Al jaren is er in München een discussie gaande omtrent de bouw van een derde concertzaal. Met de nieuwe zaal moet München wereldwijd erkend blijven als muzikale toplocatie.

Eiland in de Isar
Peutz heeft samen met het Düsseldorfer architectenbureau HPP in het kader van een haalbaarheidsstudie ontwerpen gemaakt voor de nieuwe concertzaal. Het uitgangspunt hierbij is het creëren van een unieke combinatie van het Deutsche Museum en de nieuwe zaal op het museumeiland in de rivier de Isar, midden in het centrum van München.

Varianten
Er zijn twee oplossingen ontwikkeld. De eerste gaat uit van verbouw van de bestaande Congreszaal die vlak voor de oorlog gebouwd is en na het verwijderen van de vloer qua afmetingen lijkt op het concertgebouw Amsterdam. De tweede oplossing gaat uit van nieuwbouw, hierbij is een variant ontworpen met een vrijwel rechthoekige zaal en een tweede variant met een compacte terrrassenzaal. Bij de nieuwbouw varianten lijkt de concertzaal te zweven boven de foyer. Eerste berekeningen laten zien dat beide zaalvormen akoestisch uitstekend geschikt zijn. De concertzaal gaat goed samen met het Deutsche Museum.

De definitieve besluitvorming over de doorgang van het project laat evenwel op zich wachten. Duitse media gaan uit van oktober of november van dit jaar.

Contactpersoon: m.vercammen [at] peutz.nl (Martijn Vercammen)