OntruiMR: rekenprogramma voor opvang- en doorstroomcapaciteit

13-11-2012

In de nieuwe Regeling Bouwbesluit 2012 zijn de uitgangspunten opgenomen over de ontruiming van gebouwen bij brand. Peutz ontwikkelde gebruiksvriendelijke software om de opvang- en doorstroomcapaciteit van gebouwen te berekenen: OntruiMR.

"Hoeveel mensen kun je kwijt in een voorportaal? Hoeveel kunnen er door een deur heen? Hoe breed moet een trap zijn om 1000 leerlingen tijdig in veiligheid te brengen? OntruiMR laat het allemaal zien", aldus Jur van Oerle, raadgevend adviseur van Peutz. "Bovendien is OntruiMR de enige tool in de markt die alle eisen van de Regeling integreert in de berekeningen."

Inzicht
Bij de lancering van de nieuwe Regeling Bouwbesluit 2012 introduceerde het ministerie ook een gratis rekenhulp. "Maar die is voor ons niet toereikend", aldus Van Oerle. "Tenminste, ik kreeg er niet de benodigde informatie uit. Daarom besloten we om zelf een rekenprogramma te ontwikkelen. In eerste instantie voor ons eigen advieswerk, maar nu ook voor de markt." OntruiMR is interessant voor iedereen die bij het ontwerp en controle van de vluchtroutes in gebouwen betrokken is. Architecten, ontwikkelaars en adviseurs kunnen er in een vroeg stadium gebouwen mee beoordelen en eventuele problemen signaleren.

Hoe werkt het?
Met ontruiMR is het eenvoudig om gebouwen, trappenhuizen en compartimenten in te tekenen of via een bitmap of pdf over te nemen. Alle soorten verbindingen zijn beschikbaar, zoals deuren, vides, trappen, hellingbanen en sluizen. Bovendien houdt het programma rekening met alle ontruimingsscenario's in een gebouw. Ook is het mogelijk om een gefaseerde ontruiming te berekenen. Het resultaat is een uitgebreide rapportage met heldere conclusies, in pdf-formaat. De pdf is bruikbaar bij een vergunningsaanvraag.

Wilt u meer weten over OntruiMR? Kijk dan op www.peutzdata.nl. Daar vindt u ook de systeemvereisten en de kosten.

Contactpersoon: helpdesk [at] peutzdata.nl (Jur van Oerle)