Verplicht Energielabel Nieuwbouw Utiliteitsbouw

19-05-2014

Vanaf 1 juli 2014 is het Energielabel ook voor nieuwe utiliteitsgebouwen verplicht. Bij oplevering van een nieuw utiliteitsgebouw dient door een gekwalificeerd persoon werkzaam bij een gecertificeerd bedrijf gecontroleerd te worden of het pand is gebouwd conform de energieprestatieberekening.

Afwijkingen? Opnieuw rekenen!

Als dat het geval is kan op basis van de energieprestatiecoëfficiënt een Energielabel Nieuwbouw, lopend tot en met A++++, worden verstrekt. Indien te grote afwijkingen worden geconstateerd moet de energieprestatieberekening door de gekwalificeerde persoon opnieuw worden uitgevoerd om de energieprestatiecoëfficiënt en bijbehorend Energielabel met de werkelijk aangebrachte bouwkundige en installatietechnische eigenschappen te bepalen.

Certificeringstraject

Zoals aangegeven dienen deze werkzaamheden door een daarvoor gekwalificeerd persoon werkzaam bij een gecertificeerd bedrijf uitgevoerd te worden. Momenteel wordt door Peutz het certificeringstraject voor het opstellen van Energielabels voor nieuwbouw doorlopen. Onderdeel hiervan is dat binnen Peutz daartoe gekwalificeerde personen werkzaam moeten zijn. Marco van Beek heeft onlangs met goed gevolg het CITO-examen Energielabel Nieuwbouw afgelegd. Voor vragen over het opstellen van een Energielabel Nieuwbouw voor een utiliteitsgebouw dat na 1 juli 2014 opgeleverd zal worden, kan reeds contact worden opgenomen met Marco van Beek.

Niewbouw tot 4 plussen

De nieuwe methodiek kan ook gebruikt worden om het Energielabel te bepalen van utiliteitsgebouwen die maximaal 10 jaar oud zijn. Dit geeft de mogelijkheid om de goede energetische kwaliteit van relatief nieuwe panden beter tot uiting te laten komen in het Energielabel dan met de reeds bestaande methodiek Energielabel Bestaande Bouw. Met de methodiek Energielabel Nieuwbouw kunnen labels tot en met A++++ worden verstrekt. Bij de methodiek Energielabel bestaande bouw is het beste label A++.

Contactpersoon: m.vanbeek [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20nieuw%20energielabel%201%20juli%202014) (Marco van Beek)