Lyceum Schravenlant geopend

04-10-2013

Op vrijdag 4 oktober is het nieuwe schoolgebouw van het havo/vwo Lyceum Schravenlant in Schiedam officieel geopend. Het gebouw is ontworpen vanuit de Cradle2Cradle filosofie, waarbij ook de leerlingen inspraak hebben gehad op het ontwerp.

Michael Braungart, een van de grondleggers van de C2C filosofie, ondersteunt het project als pilotproject voor deze ontwerpwijze. LIAG architecten en bouwadviseurs ontwierp het gebouw.

Crade2Cradle

Projectmanagementbureau HEVO heeft in een vroeg stadium innovatieve bedrijven met C2C-producten uitgenodigd om mee te praten over huidige en toekomstige ontwikkelingen. Deze producten zijn zoveel mogelijk toegepast in de nieuwbouw.

De school heeft met de architect en de gemeente vanaf het begin van het project samengewerkt om tot een zo duurzaam mogelijk eindresultaat te komen. De officiële openingshandeling werd dan ook verricht door de wethouder van milieu, de heer Grijzen, samen met de wethouder van onderwijs, de heer Stam.

Energie

De school, ruim 6.000 m² BVO, wordt in koude en warmte voorzien door een warmtepomp met als bron een aquifer in de bodem (grondwater). Op het dak is 200 m² aan zonnepanelen voorzien, waarmee het gebouw in een deel van zijn elektriciteitsbehoefte voorziet. Mede dankzij deze maatregelen is een energieprestatie gerealiseerd die 50% onder de nieuwbouw eis ligt.

Wat deden wij?

Peutz adviseerde over de brandveiligheid, bouwfysica, akoestiek en duurzaam bouwen. Specifieke aandacht is er onder andere geweest voor de energieprestatie en het thermisch comfort in relatie tot de hoge ventilatiehoeveelheden, die maken dat de school voldoet aan klasse A voor luchtkwaliteit. In het kader van het duurzaam bouwen is door Peutz een GreenCalc+ berekening uitgevoerd.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Lyceum%20Schravenlant) (Casper Esmeijer)