Tunnelaanleg in de stad: monitoring geluid en trillingen

26-10-2012

“Peutz, a leading Dutch consulting firm with branch offices in six European countries is currently monitoring noise and vibrations in a 525 meter road tunnel project under a suburban residential area”, zo schrijft Sigicom in haar nieuwsbrief.

In Siegen, een stad in het Duitse Sauerland, voeren wij momenteel duurmetingen uit aan geluid en trillingen met een monitoringsysteem van het Zweedse Sigicom.

Voor dit tunnelproject – de Bühl Tunnel – plaatsten wij op vijf locaties geluid- en trillingopnemers op straatniveau en in nabijgelegen gebouwen. Alle data wordt op locatie verzameld en draadloos doorgestuurd naar een centrale server. Daardoor kunnen we real-time alle meetresultaten bekijken en direct de reden van klachten van bewoners of het overschrijden van eisen met betrekking tot gebouwstabiliteit controleren.

Wat dit project zo bijzonder maakt is dat met een meetsysteem verschillende parameters (geluid en trillingen) gelijktijdig en tijdsynchroon worden opgenomen en opgeslagen. Zo kan bijvoorbeeld het geluid in de huizen worden vergeleken met de trillingen die de geluidafstraling veroorzaken. Ook wordt het contactgeluid gemonitord worden, wat bij ondergronds tunnelaanleg belangrijk is.

De nieuwsbrief is hier te downloaden (zie blz. 4).

Contactpersoon: mb [at] peutz.de (Mark Bless)