Vrijstelling EED-auditplicht voor grote ondernemingen: BREEAM In Use

03-10-2016

Een aantal duurzaamheidskeurmerken geldt als gelijkwaardig voor de verplichte energie-audit. Indien u beschikt over zo'n keurmerk dan kan deze mogelijk gezien worden als volledige of gedeeltelijke invulling van de EED-auditplicht.

Voor de meeste grote ondernemingen geldt sinds 5 december 2015 een EED (energie) auditplicht. Een groot aantal ondernemingen is in het bezit van een keurmerk. Dat kunnen bijvoorbeeld keurmerken op het gebied van duurzaamheid, milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen of energie zijn. Bij een aantal van die keurmerken wordt op een dusdanige manier aandacht aan energie en energie-audits besteed, dat een dergelijk keurmerk gezien kan worden als volledige of gedeeltelijke invulling van de EED-auditplicht.

Op de website van de RVO is een adviesdocument beschikbaar met een overzicht van keurmerken die als equivalent aan de EED-auditplicht worden beschouwd en waarmee aldus vrijstelling wordt verkregen. Per 11 juli 2016 is hieraan het keurmerk BREEAM In Use aan toegevoegd. Op de RVO-website vindt u ook meer informatie over de energie-audit.

Middels BREEAM In Use is een bestaand gebouw in zijn gebruiksfase te volgen en kunnen de duurzaamheidsprestaties worden beoordeeld en verbeterd. BREEAM In Use is een methode om jaarlijks de prestaties van het gebouw (Asset), het building management (Beheer) en het organisatie deel (Gebruik) te toetsen. De beoordeling vindt plaats op basis van credits die zijn toegespitst op Nederlandse wet- en regelgeving, praktijkrichtlijnen en bouwpraktijk. Voor elke credit kunnen punten behaald worden die uiteindelijk leiden tot een BREEAM In Use certificaat van 1 tot 5 sterren. Peutz kan als BREEAM Expert het certificeringstraject begeleiden en ondersteunen bij noodzakelijke onderzoeken.

Contactpersoon: j.vanhees [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20BREEAM%20In%20Use%20en%20EED%20auditplicht) (Jeroen van Hees) en j.hesen [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20BREEAM%20In%20Use%20en%20EED%20auditplicht) (Jeroen Hesen)