Op donderdag 19 september opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het nieuwe Paleis van Justitie te Amsterdam. Het Paleis is onderdeel van een door Dick van Gameren Architecten ontworpen masterplan op de kop van het Westerdok aan de IJ-zijde van de Westerdoksdijk te Amsterdam.
Na een bouw van ruim twee jaar is het Paleis begin dit jaar opgeleverd en nu dan officieel geopend. Door Claus en Kaan Architecten Amsterdam is het Paleis van Justitie ontworpen en de inrichting van de kantoorlagen is van de hand van OTH architecten, eveneens uit Amsterdam.
Het masterplan en de gebouwen
Al in 1997 is begonnen met de ontwikkeling van het masterplan. Het plan omvat een plint van twee parkeerlagen met erop een servicelaag die de vijf gebouwen die erop staan met elkaar verbindt. Twee van die gebouwen betreffen de nieuwbouw van het Paleis van Justitie. Op de zesde verdieping, de zogenaamde 'transferlaag' zijn de gebouwen door een loopbrug met elkaar verbonden.
De beide gebouwen samen hebben een bruto vloeroppervlak van ca. 33.500 m2. In het gebouw zijn onder andere een vergadercentrum, een bedrijfsrestaurant, kantoren met circa 700 werkplekken, 26 cellen en 19 zittingzalen aanwezig welke via een centraal observatiegebied toegankelijk zijn voor publiek.
Windklimaat
Om bepaalde zichtlijnen te creëren zijn in het masterplan gebouwsnedes aanwezig en heeft het Paleis van Justitie een groot overstek. Dit samen met de ligging aan het IJ, maakt de gebouwen gevoelig voor mogelijke windhinder.
Aan de hand van een schaalmodel dat in de windtunnel bij Peutz onderzocht is, is het windklimaat op loopniveau beoordeeld en zijn voorzieningen gedimensioneerd ter verbetering ervan. Voor een deel botsten deze voorzieningen met de beoogde uitstraling van het totale plan en toen is ervoor gekozen het eerste en enige beweegbare, glazen windscherm van Nederland te plaatsen dat alleen bij grotere windsnelheden te voorschijn komt.
Wat deden wij?
Peutz adviseerde over de bouwfysica, akoestiek, duurzaam bouwen en heeft de audiovisuele installaties voor de (digitale) zittingzalen, observatiegebied, multifunctionele ruimte, vergaderruimten en dergelijke ontworpen.
Specifieke studies zijn verricht naar de daglichttoetreding van de kantoren. Dit leidde tot een optimalisatie van de glasafmetingen en afwerking van de gevels aan de binnenstraat. Voor de zittingzalen die niet direct aan de gevel liggen is een visualisatiestudie uitgevoerd ter beoordeling van de indirecte daglichttoetreding.
Contactpersoon: f.vandepoel [at] peutz.nl (subject: PvJ%20IJdock%20op%20de%20website) (Frederieke van de Poel-van der Putten)