Montevideo

foto
Christian Richters

Montevideo was met een hoogte van 139,5 meter korte tijd de hoogste woontoren van Nederland. De architect, Francine Houben van Mecanoo, heeft voor het gebouw twee belangrijke prijzen gekregen: de International Highrise Award 2006 en de Dedallo Minosse 2006. Montevideo is gesitueerd op de Wilhelminapier op de Kop van Zuid in Rotterdam, naast Hotel New York en het World Port Center. Sinds begin jaren negentig is men bezig met de renovatie en vernieuwing van gebouwen in dit voormalige havengebied. Er zijn sindsdien verschillende hoge gebouwen in de directe omgeving van Montevideo verrezen.

Windbeheersing

Het gebouw is zeer open gelegen aan de Maas met een vrije aanstroming van wind uit de overheersende windrichtingen. Vanwege de open ligging is een zekere mate van windhinder geaccepteerd. Door het aanbrengen van een luifel wordt windgevaar wel zo veel mogelijk voorkomen. Verder is het windklimaat op de terrassen verbeterd door het plaatsen van windschermen.

Verdere advisering

Peutz bv heeft in de loop der jaren over allerlei aspecten van het gebouw geadviseerd. Zo is onder andere gekeken naar de isolatie van de gevel en mogelijke koudebruggen, de luchtdoorlatendheid en waterdichtheid van het vouwdeursysteem, de luchtvochtigheid van de woonvertrekken en trillingen i.v.m. de glazenwasinstallatie. Ook heeft Peutz onderzoek en metingen gedaan aan de contactgeluidisolatie, de geluidsinstallaties, de roosters, en een bezonningsonderzoek. Verder zijn er diverse akoestische aspecten onderzocht.

 

Opdrachtgever
Mecanoo Architecten
Stad
Rotterdam
Land
Nederland