Boegbeeld Floriade in gebruik genomen

25-05-2012

Op 4 april opende koningin Beatrix de Floriade in Venlo. De Innovatoren vormt de entree van de Floriade. Het gebouw heeft een bijzondere gevel en ligt pal aan de A73, dit vroeg bij de realisatie extra aandacht voor onder andere externe veiligheid.

Scherfwerend glas
Kenmerkend aan het gebouw zijn de grote arcades op de bovenste verdiepingen. De Innovatoren ligt direct aan de A73 nabij knooppunt Zaarderheiken. Over deze snelweg vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. Om de risico’s ten gevolge van een BLEVE te beheersen, is bijvoorbeeld de dubbele gevel van het gebouw voorzien van scherfwerend glas.

Dubbele gevel
De dubbele gevel van het gebouw heeft ook een functie bij het verminderen van het geluid van de snelweg. Bovendien zorgt deze gevel voor een beperking van energieverliezen en tegelijkertijd voor een lichte werkomgeving. We onderzochten daarnaast of deze gevelopbouw past binnen de brandveiligheidseisen die voor dergelijke hoogbouw gelden. De uiteindelijk toegepaste opbouw van de dubbele gevel is tot stand gekomen op basis van een integrale afweging tussen al deze aspecten.

Venlo Greenpark
De Floriade is de Wereld Tuinbouw Expo die in Nederland eens in de tien jaar wordt georganiseerd en dit jaar in Venlo gehouden wordt. De Innovatoren vormt de entree van de Floriade. Tijdens de Floriade biedt de Innovatoren met het aangelegen paviljoen ook ruimte voor symposia, vergaderingen en evenementen. De Floriade is geopend tot en met 7 oktober 2012. Zie voor meer informatie www.floriade.nl. Na de Floriade maakt het kantoorgebouw onderdeel uit van Venlo GreenPark (www.venlogreenpark.nl).

Betrokken partijen
De Innovatoren is in opdracht van de provincie Limburg door BAM Utiliteitsbouw gerealiseerd. Het ontwerp is van voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen. 

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (Casper Esmeijer
)