BREEAM 5-sterren voor Agio

29-11-2016

Deze week opende de Nederlandse sigarenproducent Royal Agio Cigars officieel haar nieuwe hoofdkantoor en bijbehorende productiehallen in Duizel. Dankzij de duurzame maatregelen werd het gebouwontwerp beloond met een vijf-sterren ‘Outstanding’ BREEAM-certificaat.

Het project betreft de complete renovatie van het bestaande kantoorgebouw tot nieuw hoofdkantoor, alsmede de bouw van compleet nieuwe productiehallen (ca. 10.000 m2). In het ontwerp zijn tal van duurzaamheidsmaatregelen geïntegreerd. Zo is voor het kantoorgebouw het overgrote deel van de bestaande constructie (palen, fundering, vloeren) bewaard gebleven. Ook zijn er meer dan 4.000 m2 aan zonnepanelen geplaatst. Er is gebruik gemaakt van LED-verlichting in combinatie met daglichtschakeling en bewegingsmelders. De warmtepompen die geïnstalleerd zijn onttrekken energie uit de buitenlucht en zijn de primaire bron voor warmte. Er zijn vier kleine cv-ketels die indien nodig bijgeschakeld kunnen worden ter ondersteuning. Ook zijn er waterbesparende toiletten.

Sfeer

In het gebouw zijn de geschiedenis en sfeer van Agio duidelijk aanwezig. Er zijn natuurlijke materialen gebruikt die het pand volgens Agio een moderne uitstraling geven. Er is een laboratorium en overal in de fabriek is een juiste conditionering van de lucht geregeld voor optimale opslagcondities van de sigaren. Uiteraard is er ook rekening gehouden met werknemers. Zo is het nu mogelijk om ook vanuit de productiehallen direct door glazen wanden naar buiten te kijken en naar het kantoor.

Peutz begeleidde dit project als BREEAM-expert.

Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (subject: BREEAM%205-sterren%20voor%20Agio) (Jeroen Hesen)