Damrak 70/80 Amsterdam ontvangt BREEAM Certificaat VERY GOOD

22-03-2016

Recentelijk heeft Bouwinvest voor het compleet gerenoveerde duurzame winkelpand aan het Damrak 70 in Amsterdam het BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat “VERY GOOD” (3 sterren) ontvangen. Voor het pand is een score van maar liefst 67,64% bereikt.

Duurzaam gerenoveerd

Het gebouw maakt deel uit van het project Nowadays, de herontwikkeling van de Nieuwendijk 196 en de complexen aan het Damrak 70/80. De huurders voor deze panden zijn onder andere C&A, Primark, JD Sports en Zara. In totaal beslaat de herontwikkeling ruim 27.500 m² winkelruimte. Het is daarmee één van de grootste binnenstedelijke winkelprojecten van Nederland. Het beschikbare winkeloppervlak van Damrak 70 is ca. 21.000 m2 winkelruimte, verdeeld over lagen -2 t/m +6 (9 beschikbare etages), en zal door C&A (winkel is al geopend) en Primark (medio 2016) in gebruik worden genomen. Primark krijgt entrees aan het Damrak, de Nieuwendijk en aan de nieuwe Beurspassage. C&A krijgt ingangen aan de Nieuwendijk en Damrak. Het Damrak en de Nieuwendijk staan ook met elkaar in verbinding via de Beurspassage. Ook deze passage heeft met de renovatie een hoogwaardige uitstraling gekregen.

Succesvolle transformatie van kantoorgebouw naar winkelpand

De oorsprong van het pand ligt in 1892 toen aan architect H.P. Berlage is gevraagd een kantoorgebouw te bouwen aan het Damrak. Sinds de jaren ‘30 is C&A in het pand gevestigd, decennialang als hoofdkantoor. Het gebouw aan Damrak 70 heeft een bruto vloeroppervlak van 22.900 m2 en de plafonds zijn hoog (ca. 5 meter). Het pand leende zich daarom uitstekend voor hergebruik. Het gebouw heeft een nieuwe indeling gekregen, waarbij tijdens de thans afgeronde renovatie tevens de bestaande gevel is vernieuwd. De aanwezige kantoren zijn getransformeerd naar winkelruimten, de aanwezige winkel van C&A is tijdens de verbouwing geopend gebleven. Tijdens de bouw is alleen FSC hout toegepast en er is rekening gehouden met eventuele aanwezige flora en fauna op de locatie. De bouwplaats heeft voldaan aan de gedragscode Bewuste Bouwers, waardoor tijdens de bouw tevens veel aandacht is geweest voor het beperken en scheiden van afval, het reduceren van energie en water, veiligheid en het voorkomen van overlast voor de buurt.

Duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp

Onder begeleiding van Peutz als BREEAM Expert heeft het ontwerpteam tal van duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp van het gebouw geïntegreerd. Zo worden op het dak zonnepanelen geplaatst en wordt in de algemene ruimtes en voor de buitenverlichting primair gebruik gemaakt van LED-verlichting. Gekozen is voor energiezuinige roltrappen en liften en het merendeel van de bestaande constructie (palen, fundering, vloeren) is gehandhaafd. In overleg met de huurders wordt gestreefd een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen te treffen in de inrichting en exploitatie van de winkels. Door toepassing van de hoogfrequente/LED-verlichting, waterbesparende toiletten en duurzame installaties wordt bijvoorbeeld besparing op energie/waterverbruik bereikt. Het oplevercertificaat voor Damrak 70 wordt afgegeven nadat beide huurders de winkelruimten in exploitatie hebben genomen. Naar verwachting is dit halverwege 2016.

Integraal adviseur

Peutz is als integraal adviseur milieu, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de uitvoering van het project. De BREEAM-certificering is door Peutz gecoördineerd en in dit kader zijn veel ondersteunende werkzaamheden en onderzoeken verricht.

Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (subject: Damrak%2070%2F80%20Amsterdam) (Jeroen Hesen)