De Nieuwe Kolk Assen genomineerd voor BNA-prijs

12-04-2013

Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk te Assen is genomineerd voor de architectuurprijs BNA Gebouw van het Jaar 2013, regio Noord/Oost. Dit project huisvest de openbare bibliotheek, 5 bioscoopzalen, de kunstuitleen, het theater, kantoren, woningen en een ondergrondse parkeergarage.

Samen met De Zwarte Hond is het voorlopig ontwerp ontwikkeld waarna Greiner Van Goor Huijten Architecten het theater, bestaande uit een grote zaal voor 850 bezoekers en een kleine zaal voor 250 bezoekers, verder heeft ontworpen en uitgewerkt. Peutz adviseerde de bouw- en zaalakoestiek.

Aandacht voor geluidisolatie

Wij hebben bijzonder veel aandacht besteed aan de geluidisolatie tussen de verschillende gebouwfuncties. De kleine zaal bevindt zich op de eerste verdieping, deels direct onder de woningen en grenzend aan de bibliotheek. De kleine zaal, die ook geschikt is voor pop- en houseconcerten, bevindt zich op relatief korte afstand van de grote zaal. Om onderlinge geluidhinder te voorkomen is de kleine zaal opgebouwd uit een zeer zware betonnen doos welke trillinggeïsoleerd op kolommen in de bibliotheek staat. De betonnen doos is volledig gedilateerd van de rest van het gebouw en boven de deze doos bevindt zich nog een extra dak.

Bijzondere openheid

Bijzonder aan het gebouw is ook de openheid; de foyers van de multifunctionele zalen staan in open verbinding met onder andere de bibliotheek en de centrale hal.

Vervolg

De winnaar wordt op 18 april bekend gemaakt. Het winnende project maakt tevens kans op de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2013, die op 16 mei wordt uitgereikt.

Contactpersoon: m.wolfert [at] peutz.nl (subject: nieuwsbericht%20De%20Nieuwe%20Kolk) (Marcel Wolfert)