Eerste fase van nieuw Hoog Catharijne geopend

26-06-2017

Op 5 april opende het eerste deel van het vernieuwde Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne haar deuren. Een prachtige mijlpaal, waaraan Peutz met veel plezier heeft meegewerkt.

Wij zijn bij de herinrichting van Hoog Catharijne betrokken als adviseur, vooral op het gebied van brandveiligheid. Ook houden we ons bezig met het klimaat en de akoestiek in het gebouw.

De grote omvang en complexiteit van dit project maakt het de ideale klus voor Peutz, vertelt projectleider Arjan Tijink. “We waren aan het werk terwijl het gewone leven in de stad gewoon doorging. Ook was er bestaande bouw waar we omheen moesten werken.”

Vanaf de vroege start van het project in 2005 tot en met vandaag werken we mee aan de herinrichting. Onze belangrijkste bijdrage ligt in de ontwikkeling van een gedegen brandveiligheidsconcept. We maakten een masterplan, deden evacuatieberekeningen en voerden tijdens de bouw regelmatig inspecties uit.

Klimaat en akoestiek

Daarnaast hielden we ons bezig met andere bouwfysische aspecten, zoals het klimaat in het winkelcentrum. Hoe zorg je ervoor de atmosfeer in zo’n groot gebouw behaaglijk is en blijft?

De Stadskamer, één van de nieuwe gebouwen van Hoog Catharijne, wordt een horecagebied. “Daarom is het extra belangrijk dat bezoekers hier comfortabel kunnen zitten – en dat ze dus geen last hebben van tocht en kou”, vertelt Tijink. Met windtunnelmetingen bepaalden we de winddruk. Op basis daarvan hebben we een voorspelling gedaan over de te verwachten temperaturen en luchtsnelheden. Bovendien hebben we in de passages en publieksruimtes gekeken naar de akoestische voorzieningen. Bezoekers zien het niet, maar op verschillende plaatsen in de hoge ruimtes zitten absorberende panelen. Die zorgen ervoor dat de nagalmtijd laag blijft, zodat de ruimtes ook op een drukke zaterdagmiddag niet te lawaaiig worden.

Samen met alle betrokken partners hebben we de harde deadline van 5 april gehaald, zodat het winkelcentrum op tijd open kon gaan. Daar zijn we maar wat trots op. Op naar de volgende stap!

Contactpersoon: a.tijink [at] peutz.nl (subject: Hoog%20Catharijne) (Arjan Tijink)