Energielabel nieuwbouw half jaar uitgesteld

05-09-2012

Op 1 juli 2013 wordt het Energielabel voor nieuwbouw ingevoerd. Vanaf dat moment zullen nieuwbouwwoningen bij oplevering voorzien moeten worden van het 'Nieuwbouwlabel'. Dit is een half jaar later dan oorspronkelijk het plan was.

Reden voor uitstel
Reden voor het uitstel is dat de wet die het Nieuwbouwlabel regelt, de Wet Kenbaarheid Energieprestatie Gebouwen, nog door de Tweede Kamer moet worden aangenomen. Daar is de wet al wel besproken, maar niet aangenomen omdat er nog discussie is over de sancties die in deze wet worden opgenomen op het ontbreken van een Energielabel voor bestaande huizen en gebouwen.

Daarnaast geeft het uitstel de bouwsector meer tijd om aan de nieuwe regels te kunnen wennen en voldoen.

Nieuw label t/m A++++
Het huidige Energielabel is ontwikkeld en bedoeld voor bestaande woningen en gebouwen ouder dan 10 jaar. Wanneer bij oplevering van nieuwe woningen en gebouwen ook een Energielabel wordt bepaald, wordt de score meestal niet beter dan een A-label. Het onderscheid tussen de grote verschillen van A-labels onderling komt in de huidige methodiek dus onvoldoende tot uitdrukking. Daarnaast is de methode niet echt geschikt voor nieuwbouw, aangezien niet alle typen innovatieve installatiesystemen kunnen worden ingevoerd. Om deze redenen is op initiatief van de Lente-akkoord partijen besloten om voor nieuwbouw een andere insteek te kiezen die aansluit bij de berekeningsmethodiek van de energieprestatie (EPC). Met het Nieuwbouwlabel kunnen labelscores worden behaald tot en met A++++. Hiermee wordt een belangrijk concurrentievoordeel ten opzichte van bestaande bouw beoogd.

Wij zijn gecertificeerd
Het Energielabel nieuwbouw mag alleen worden opgesteld door een gecertificeerd EPN adviseur. Dit is vergelijkbaar met de huidige eisen die gelden voor de opstellers van Energielabels voor bestaande bouw. Peutz is voor de huidige methodiek volledig gecertificeerd en zal zodra dit mogelijk is ook het certificeringstraject ingaan voor het Nieuwbouwlabel.

Contactpersoon: m.vanbeek [at] zoetermeer.peutz.nl (Marco van Beek)