Hoogste punt Technische Natuurwetenschappen TU Delft

19-02-2015

Het nieuwe faculteitsgebouw Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft heeft het hoogste punt bereikt. In juni 2014 is gestart met de bouw van het hightech onderwijs- en onderzoeksgebouw. Het gebouw van 30.000 m2 zal ruimte bieden aan meer dan 600 onderzoekers en 800 studenten.

Binnen het gebouw worden faciliteiten geboden voor onderzoek en onderwijs op het gebied van Scheikundige Technologie, Biotechnologie en Bionanotechnologie.

Nanolabs

In het hart van het gebouw liggen hoogwaardige laboratoriumruimten waar onderzoekers de kans krijgen om de kleinste bouwstenen van het leven te observeren. Om dat te bereiken zijn extreem strenge eisen gesteld aan geluid, temperatuur, luchtstromingen en trillingen. De kleinste variatie kan immers leiden tot verstoring van het onderzoek, dus voor al deze omgevingsfactoren is de hoogst mogelijke stabiliteit vereist.

Klimaatinstallatie tochtvrij en fluisterstil

Om de uiterste temperatuurstabiliteit te bereiken is per laboratoriumruimte een dedicated klimaatinstallatie ontworpen. Wij onderzochten op welke wijze de koeling ingebracht kan worden met zo minimaal mogelijke variaties in de luchtstroming. Hiertoe is een proeflaboratorium gebouwd met full scale klimaatinstallatie om te testen of het ontwerp qua stabiliteit in temperatuur en luchtstroming voldoet aan de eisen. Door binnen het proeflaboratorium een aantal aanpassingen te testen, hebben we het geluidniveau tot ruim onder de eis kunnen brengen.

Vrijwel geen trillingen

Voor de trillingarme vloeren van de laboratoria is een uitgebreid onderzoek verricht naar de locatie, de omgevingstrillingen, lokaal verkeer en de nog aan te leggen trambaan. Met behulp van complexe rekenmodellen zijn prognoses gemaakt van de trillingoverdracht van de afzonderlijke vloerblokken, waaronder een samengestelde fundatie van schuine heipalen de nodige stabiliteit geven in de veenachtige bodem.

Het bereiken van het hoogste punt valt samen met de praktijktest van de trillingarme vloeren. Er zijn verschillende experimenten gedaan om te bepalen of de vloeren functioneren zoals ze zijn bedoeld. De trillingoverdracht vanuit de bodem naar de vloeren blijkt beter dan voorzien en de trillingniveaus op de vloeren liggen voor de kritische frequenties ruimschoots lager dan de gestelde eisen.

Met deze trillingarme vloeren is een stabiele basis gelegd voor onderzoek naar de fundamentele bouwstenen van het leven.

Contactpersoon: b.snoeij [at] peutz.nl (subject: Hoogste%20punt%20Technische%20Natuurwetenschappen%20TU%20Delft) (Basjan Snoeij)