Markthal wint FGH Vastgoedprijs 2016

08-11-2016

Provast heeft met de Markthal in Rotterdam de FGH Vastgoedprijs 2016 gewonnen. Volgens de onafhankelijke vakjury onder leiding van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen illustreert het project bij uitstek hoe complex vastgoedontwikkeling in feite is en wat er allemaal bij komt kijken om zelfs in het tijdsbestek van een decennium toch het gewenste, hoge eindresultaat te behalen. “Dat het gebouw ongeschonden door de crisis is geloodst en daarbij bovendien is vastgehouden aan de vooraf gestelde uitgangspunten en doelstellingen mag bewonderenswaardig worden genoemd.”

Geen concessies

De jury van de FGH Vastgoedprijs roemt Provast om meer dan alleen de hoge kwaliteit en het succes van de Markthal. Het zijn vooral ook de complexiteit van het ontwikkel- en bouwproces en de wijze waarop alle betrokken partijen de grote hoeveelheid tegenslag hebben weten te overwinnen, die grote indruk hebben gemaakt. De flexibele opstelling van gemeente, de durf en vasthoudendheid van de ontwikkelaar, de creativiteit van de bouwer: het zijn stuk voor stuk onmisbare schakels gebleken. Uit het juryrapport: “Het feit dat alle betrokkenen voortdurend het einddoel voor ogen hielden, bereid waren grote risico’s te lopen om dat doel te halen en ook weigerden concessies te doen op de momenten dat het tegenzat, is de voornaamste reden dat Rotterdam er opnieuw een spraakmakend gebouw bij heeft gekregen. In meer dan een opzicht onderstreept de Markthal dat vastgoedontwikkeling een vak is, dat vooral ook in de praktijk geleerd moet worden."

Bijdrage van Peutz

Bijna alle onderdelen van het bouwfysische vakgebied zijn integraal aan de orde geweest: akoestiek in en om de hal, binnenklimaat, daglicht, stedenbouwfysica, wind, duurzaamheid en brandveiligheid. De basis ligt in de eenvoud: het optimaal inzetten van natuurlijke middelen. De keuzen voor het concept voor akoestiek, ventilatie en klimaatbeheersing zijn uniek. Verder is intensief onderzoek verricht naar de brandveiligheid omdat het project in Nederland geen gelijke kent.