Nieuwe bepalingsmethode Energielabel niet ingevoerd

07-06-2012

De voorgenomen invoering van de nieuwe bepalingsmethode voor het Energielabel van bestaande gebouwen per 1 januari 2013 wordt niet doorgezet. Dit heeft minister Spies op 1 juni 2012 middels een brief aan de kamer medegedeeld.

Nieuwe norm
Momenteel wordt de energieprestatie van nieuwe gebouwen volgens een andere methode bepaald dan die van bestaande gebouwen. Om de energieprestatie van nieuwe èn van bestaande gebouwen op eenzelfde wijze te bepalen is de afgelopen jaren een nieuwe norm ontwikkeld.

Deze nieuwe norm wordt per 1 juli 2012 voor nieuwbouw aangewezen. Voor bestaande bouw is de methodiek nog niet gereed en was reeds besloten tot 1 januari 2013 de bestaande methodiek te handhaven. Voornemen was vanaf die datum wel met de vernieuwde methode te gaan werken. Maar dit blijkt niet haalbaar.

Grote verschillen
Omdat de opzet van de nieuwe methode voor bestaande gebouwen verschilt van de oude methode heeft het ministerie een vergelijkende studie tussen beide methoden uitgevoerd. Naar voren komt dat door het wijzigen van de methode 40% van de woningen in een andere Energielabelklasse terecht zou komen.

Gezien deze grote verschillen heeft de minister besloten de methodiek voor de bepaling van de energieprestatie van bestaande gebouwen voorlopig niet te wijzigen. De komende periode kunnen wij dus volgens de huidige methode, waarvoor wij volledig gecertificeerd zijn, Energielabels aan u verstrekken.

Contactpersoon: m.vanbeek [at] zoetermeer.peutz.nl (Marco van Beek)