Nieuwendijk 196 Amsterdam ontvangt BREEAM certificaat very good

27-11-2014

Recentelijk heeft Bouwinvest voor het nieuwe duurzame winkelpand aan de Nieuwendijk 196 in Amsterdam het BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat “VERY GOOD” (3 sterren) ontvangen.

Duurzaam winkelpand

Het gebouw maakt deel uit van het project Nowadays, de herontwikkeling van de Nieuwendijk 196 en de complexen aan het Damrak 70/80. De toekomstige huurders voor deze panden zijn onder andere Primark, Starbucks, C&A en Zara. In totaal beslaat de herontwikkeling ruim 27.500 m² winkelruimte. Het is daarmee één van de grootste binnenstedelijke winkelprojecten van Nederland. Het beschikbare winkeloppervlak van Nieuwendijk 196 is verdeeld over de begane grond en twee etages, per verdieping 1700 m2 en 5100 m2 in totaal.

Duurzaamheidsmaatregelen

Onder begeleiding van Peutz als BREEAM Expert heeft het ontwerpteam tal van duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp geïntegreerd. Zo worden op het dak zonnepanelen geplaatst en wordt primair gebruik gemaakt van LED-verlichting. Gekozen is voor energiezuinige roltrappen en liften en het merendeel van de bestaande constructie, palen, fundering, begane grondvloer en buitenmuren, blijven gehandhaafd. De bouwplaats voldoet aan de gedragscode Bewuste Bouwers, waardoor ook tijdens de bouw aandacht is voor het beperken en scheiden van afval, het reduceren van energie en water, veiligheid en het voorkomen van overlast voor de buurt. In overleg met de huurders wordt gestreefd een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen te treffen in de inrichting en exploitatie van de winkels. Door toepassing van hoogfrequente verlichting, waterbesparende toiletten en duurzame installaties wordt bijvoorbeeld besparing op energieverbruik bereikt. Het oplevercertificaat voor Nieuwendijk 196 wordt afgegeven nadat de huurders de winkelruimten in exploitatie hebben genomen. Naar verwachting is dit het tweede kwartaal van 2015.

Integraal adviseur

Peutz is als integraal adviseur milieu, bouwfysica, brandveiligheid en duurzaamheid vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de uitvoering van het project. De BREEAM-certificering is door Peutz gecoördineerd en in dit kader zijn veel ondersteunende werkzaamheden en onderzoeken verricht. Voor de herontwikkeling van Damrak 70/80 is Bouwinvest voornemens in januari 2015 een zelfde BREEAM –NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat te behalen.

Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (subject: Nieuwendijk%20196%20Amsterdam) (Jeroen Hesen)