Opleiding brandveiligheid in de zorg

25-06-2012

Brandveiligheid in de zorg moet naar een hoger niveau, zoveel is na een aantal rapportages van de Inspectie wel duidelijk. Peutz werkt mee om de kennis bij gebruikers en beheerders te laten groeien. Met een opleiding specifiek over brandveiligheid in de zorg.

Brandveiligheid in de zorg moet naar een hoger niveau, zoveel is na een aantal rapportages van de Inspectie wel duidelijk. Strengere eisen, grote en kleine verbouwingen hebben geleid tot achterstanden. De wet- en regelgeving vormen de kaders, de overheid controleert – meer niet. Instellingen zijn zélf verantwoordelijk voor de brandveiligheid. Duidelijk is ook dat ziekenhuizen en verzorgingshuizen de borging van de brandveiligheid het best in eigen hand kunnen houden. De sleutel voor brandveilig bouwen ligt namelijk niet in de wet- en regelgeving, externe adviseurs of extern toezicht, maar bij de mensen die de gebouwen gebruiken en beheren. Veel instellingen zijn eigenlijk continu aan het verbouwen: “een doorvoerinkje hier, een aanpassinkje daar”. Dan is het heel belangrijk dat de beheerder weet wat hij doet en de brandveiligheid in het oog houdt. Peutz werkt graag mee om de kennis bij beheerders te laten groeien. Daarom nodigen wij u uit voor een opleidingsprogramma van twee dagen specifiek over brandveiligheid in de zorg.

Programma
25 september 2012: Wetgeving.

Wettelijke eisen en de achtergronden van deze eisen.
Rookcompartimentering, brandcompartimentering, vluchtroutes.
Het nieuwe Bouwbesluit 2012 toegepast op de zorg.
Eisen aan nieuwbouw, renovatie, uitbreiding en verbouw.

2 oktober 2012: Bouwkundige brandpreventie.
Welke bezwijkmechanismen spelen een rol in geval van brand?
Welke eisen stellen we aan constructies en waarom?
Inspectie van constructies.
Beoordeling van doorvoeren, wanden en deur-kozijn combinaties.
Veelvoorkomende praktijksituaties.
Behandeling casussen deelnemers.

Docenten

  • a.tijink [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20cursus%20brandveiligheid%20in%20de%20zorg) (Arjan Tijink) en a.keuning [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20cursus%20brandveiligheid%20in%20de%20zorg) (Arjen Keuning), senior adviseurs brandveiligheid bij Peutz. Docenten brandveiligheid en regelgeving bij het NEN.
  • j.mertens [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20cursus%20brandveiligheid%20in%20de%20zorg) (Jacques Mertens), hoofd van het laboratorium brandveiligheid van Peutz en lid van diverse normcommissies op het gebied van brandveiligheid.
  • Stefan van de Wetering, adviseur brandveiligheid bij Peutz. Internationaal docent voor de EGOLF (organisatie van Europese laboratoria voor brandveiligheid).

Voor meer informatie zie deze folder.