PPS Defensiemuseum Soesterberg

14-05-2012

De Rgd heeft het consortium van Heijmans geselecteerd voor het project Nationaal Militair Museum Soesterberg. Peutz leverde een bijdrage aan het ontwerp van het museale binnenklimaat, speciaal op het gebied van daglichttoetreding.

Daglichttoetreding
Een optimale benutting van het daglicht is vanaf het begin een voorwaarde geweest bij het ontwerp. Dynamiek door daglichttoetreding, variatie in de kleur en intensiteit van daglicht en schaduwwerking vergroot immers de belevingswaarde van het gebouw en van de geëxposeerde onderdelen. Vanzelfsprekend geldt dat daglicht geen schade mag veroorzaken aan de collectiestukken.

Bovendien kun je straks vanuit het museum de prachtige omgeving ervaren. De afwisseling in de observatie van tentoonstelling en buitenruimten bevordert een goede oriëntatie en draagt bij aan een prettig verblijfklimaat.

Collectie
Het Nationaal Militair Museum komt op het noordelijke gedeelte van de voormalige vliegbasis Soesterberg. In dit museum zullen, naast een defensiebreed thematisch gedeelte, de collecties van het Legermuseum - nu nog in Delft - en het Militaire Luchtvaart Museum uit Soesterberg worden samengebracht. Op het grote buitenterrein zullen exposities worden ingericht en is tevens ruimte voorzien voor evenementen.

Project
Het totale projectgebied omvat 45 hectare. Centraal in het gebied zal een groot museumgebouw worden gerealiseerd met een tentoonstellingsoppervlakte van 20.000 vierkante meter. Daarnaast wordt een aantal bestaande gebouwen, waaronder enkele met een belangrijke historische waarde, herbestemd.

Partijen
Partners in dit project zijn Claus en Kaan Architecten voor het stedenbouwkundig ontwerp en het ontwerp van het museumgebouw en het depot, H+N+S landschapsarchitecten voor het ontwerp van het landschap en Kossmann.dejong voor de museale inrichting.

Tot het consortium Heijmans PPP behoren verder Heijmans Utiliteitsbouw, Burgers Ergon, AAFM Facility Management, Vermaat Horeca Exploitatie Holding, ABT en Deerns.

De start van de bouw is voorzien in het najaar van 2012. De oplevering zal plaatsvinden in het derde kwartaal van 2014.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] mook.peutz.nl (Casper Esmeijer)