Ramspolbrug energieneutraal

03-12-2012

Afgelopen week is de nieuwe Ramspolbrug geopend. De energie die nodig is voor het openen en sluiten wordt gewonnen uit zonne-energie en daarmee is de klepbrug energieneutraal. Het bedieningshuis is eveneens energieneutraal én in zijn geheel herbruikbaar.

Energieopslag en zonne-energie
De Ramspolbrug verbindt Flevoland met Overijssel (N50). Het is waarschijnlijk de eerste brug ter wereld die energieneutraal is. Hoe werkt dat? Binnen het brugmechaniek is een opslagsysteem ingebouwd voor de bewegingsenergie. Tijdens het afremmen van de brug wordt de bewegingsenergie opgeslagen om later te gebruiken voor het openen van de brug, aangevuld met de energie die geleverd wordt door de zonnepanelen naast de brug.

Energiepositief
Ook het bedieningshuis krijgt energie vanuit de zonnepanelen. Wat overblijft wordt gevoed aan het elektriciteitsnet. De brug zou zelfs energiepositief genoemd kunnen worden: netto wordt meer energie gegenereerd dan verbruikt.

Hergebruik bedieningshuis
Het bedieningshuis wordt dag en nacht bemand maar vraagt nauwelijks verwarming of koeling. De gevels, het dak en de vloer zijn van dermate hoge bouwfysische kwaliteit dat de klimaatinstallatie alleen bij extreem weer in bedrijf komt. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de herwinning van de materialen als het bedienhuis wordt gedemonteerd. Dat is voorlopig niet aan de orde. Zodra het bedieningshuis niet langer direct naast de brug hoeft te staan, kan deze in zijn geheel worden verplaatst naar een nieuwe locatie.

Wat wij hebben bijgedragen
Voor de gebouwschil van het bedieningshuis heeft Peutz een gevel- en dakconstructie ontwikkeld van duurzame, herwinbare en demontabele materialen, licht in gewicht en met zeer hoge eisen ten aanzien van de bouwfysische kwaliteit.

Zie hier een video van de NOS.

Contactpersoon: b.snoeij [at] peutz.nl (Basjan Snoeij)