Windturbines en lichthinder

22-09-2011

Windturbines kunnen lichthinder veroorzaken door de bewegende slagschaduw van de rotorbladen op zonnige dagen. Wanneer de bewegende slagschaduw via het raam binnenvalt in een woonkamer of in een kantoor, ervaart men dit als heel even 'het licht uitknippen'. Dit is storend, zowel bij het werk als in de thuisomgeving.

In Nederland voorziet het Activiteitenbesluit een stilstandvoorziening op de windturbine indien nabij woningen gemiddeld meer dan zeventien dagen en maximaal meer dan 64 dagen per jaar gedurende meer dan twintig minuten per dag slagschaduw kán optreden. In België accepteert men maximaal 30 uren per jaar slagschaduw op een woning.

Peutz heeft een methode ontwikkeld om het aantal uren slagschaduw te berekenen en de eventuele hinder te beoordelen. Dit kan gebeuren voor de meest eenvoudige tot de meest complexe situaties. We kunnen rekening houden met meerdere gelijktijdig werkende windturbines, met de juiste klimaatvoorwaarden (uren en perioden met zonneschijn, windrichting, stilstand van de turbine bij weinig of zeer veel wind), hoogte van het gebouw waar de evaluatie dient te gebeuren, afscherming door omgevingselementen, etc. We kunnen de beoordeling baseren op jaargemiddelden, of verfijnen per maand of per dag.

Voor meer informatie: info [at] daidalospeutz.be (Paul Mees)