Door Neutelings Riedijk Architecten is een nieuw museum te Antwerpen ontworpen: het Museum Aan de Stroom. Peutz maakte vanaf het begin deel uit van het ontwerpteam. Het gebouw is inmiddels voltooid en wordt 17 mei 2011 ceremonieel geopend door de koning en koningin, daarna is het museum toegankelijk voor het grote publiek.
Het project wordt ook wel ''het Stapelhuis'' genoemd omdat het uit een negental gestapelde betonnen ''dozen'' bestaat. Rondom de ''dozen'' bevindt zich een helixvormige gegolfde glazen galerij. In de ''dozen'' bevinden zich museale tentoonstellingszalen, waarvan het binnenklimaat aan de strengste eisen voldoet. In de galerij wordt een “tussenklimaat” nagestreefd, dat wil zeggen ’s zomers wat koeler dan buiten en ’s winters een minimum temperatuur van ca. 14o C. Bij de advisering is met name aandacht besteed aan diverse bouwfysische aspecten zoals windklimaat, vermijden van condens en schimmelvorming, zomer/winterklimaat glazen galerij. Daarnaast is aandacht besteed aan de akoestische aspecten, met name geluidisolatie en ruimteakoestiek in galerij, zalen en geluid ten gevolge van installaties. Daarbij is een aantal bijzondere studies uitgevoerd, zoals:
- Onderzoek windklimaat entrees, paviljoenen en plein;
- Computational Fluid Dynamics (CFD) onderzoek naar temperatuurverdeling en –verloop in de galerij. Hierbij is gebruik gemaakt van een speciaal door Peutz bv ontwikkeld CFD-model dat dynamische temperatuuroverschrijdingsberekeningen kan maken gedurende een lange periode, rekening houdend met het dagelijks verloop van de zonnestand, interne warmteoverdracht door straling alsmede berekening van de luchtbewegingen en temperatuurgradiënt;
- eindige elementen berekening aan de koel- en verwarmingscapaciteit van de natuurstenen vloer in de galerij, welke daartoe voorzien is van een leidingsysteem. Bij oplevering van het gebouw is de gebouwomhulling gecontroleerd op luchtlekkages en thermische gebreken. Tevens zijn akoestische metingen uitgevoerd, waarbij met name het geluid ten gevolge van de installaties is onderzocht.
Voor meer informatie: c.esmeijer [at] peutz.nl (Casper Esmeijer
)