PGS: Geen verplichting, maar richting

12-04-2012

Al te vaak wordt er vanuit gegaan dat wanneer een situatie niet voldoet aan een PGS er sprake is van een niet vergunbare situatie. Maar de PGS is een richtlijn, geen wetgeving. Op basis van gelijkwaardigheid kan met andere maatregelen het beoogde veiligheidsniveau worden behaald.

De PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) beoogt een bepaald niveau van veiligheid te realiseren op het gebied van brandveiligheid, arbeidsveiligheid en milieuveiligheid. De PGS-richtlijnen zijn te downloaden op http://www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl/.

Afwijken mag
De meeste richtlijnen bevatten een paragraaf waarin duidelijk wordt aangegeven dat het gelijkwaardigheidsbeginsel kan worden toegepast. De nieuwe versie van PGS 15 (Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen), wellicht de meest toegepaste PGS, kent inmiddels ook het principe van gemotiveerd afwijken (par 1.6), waarbij eventueel met extra maatregelen of beperkingen van voorschriften kan worden afgeweken.

Doordat het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) en de bijbehorende Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Rarim), maar ook het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de bijbehorende Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor), verwijzen naar PGS-richtlijnen wordt een genoemde PGS min of meer pseudo-wetgeving. Het blijven echter richtlijnen waarvan afgeweken mag worden.

Anticiperen
Op 27 December 2011 zijn vier nieuwe PGS-richtlijnen gelanceerd (PGS 8, 15, 28 en 30). Zolang Barim/Rarim en Bor/Mor nog niet zijn aangepast, hetgeen naar verwachting in de loop van 2012 zal gebeuren, zijn de ‘oude’ versies nog van toepassing. Omdat de nieuwe versies wel een actualisatie betreffen en zijn gebaseerd op de laatste stand der techniek, kan wel reeds in overleg met het bevoegd gezag geanticipeerd worden op de nieuwe versie.

Contactpersoon: m.pikaar [at] zoetermeer.peutz.nl (Mijntje Pikaar)