Hoe brandveilig is PGS 15?

24-04-2012

In het magazine 'Ruimtelijke veiligheid en risicobeleid' hebben Arjen Keuning en Mijntje Pikaar een artikel geschreven waarin zij ingaan op de voorschriften uit de nieuwe PGS 15 ten aanzien van branddoorslag en brandoverslag.

In een PGS 15 opslagvoorziening is sprake van verpakte gevaarlijke stoffen. In het artikel plaatsen de auteurs vraagtekens bij de nieuwe voorschriften die soms te streng zijn en soms onvoldoende rekening houden met het specifieke brandverloop in een PGS 15 opslagvoorziening. Dit kan betekenen dat de omgeving onvoldoende wordt beschermd.

De Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) deel 15 maakt in de voorschriften geen onderscheid tussen branduitbreiding vanuit of naar een PGS 15 opslagvoorziening. De strengere voorschriften die worden gesteld aan brandscheidingen zijn logisch voor zover het erom gaat de kans op branduitbreiding naar de PGS 15 opslagvoorziening toe te beperken. Voor branduitbreiding vanuit de PGS 15 opslagvoorziening naar een andere ruimte zijn die strengere voorschriften echter niet zinvol, hetgeen leidt tot een onnodige verzwaring.

Anderzijds wordt geen rekening gehouden met het specifieke brandverloop in een PGS 15 opslagvoorziening. Dit kan betekenen dat de omgeving onvoldoende wordt beschermd. De te hanteren brandkromme voor het bepalen van de brandwerendheid van een constructie zou gebaseerd moeten zijn op de best passende brandkromme voor die situatie.

Klik hier om het artikel te lezen.

Contactpersonen: a.keuning [at] zoetermeer.peutz.nl (Arjen Keuning) en m.pikaar [at] zoetermeer.peutz.nl (Mijntje Pikaar)