Betonkernactivering: Op zoek naar de balans

15-11-2012

In grote kantoorruimten leven betonkernactivering (BKA) en akoestiek op gespannen voet. Het thermisch effect van BKA is het grootst wanneer het beton niet bedekt is. Peutz onderzocht mogelijke oplossingen voor dit dilemma en vond een thermisch en akoestisch optimum.

Het optimum in beeld
In zowel het akoestisch als het bouwfysisch laboratorium zijn metingen uitgevoerd aan minerale wol plafondplaten en metalen lamellen plafonds. De uitdaging in het onderzoek was om zoveel mogelijk geluidsabsorptie te realiseren en tegelijkertijd zoveel mogelijk ruimte vrij te laten, zodat het geactiveerde beton bij koelen en verwarmen energie kan uitwisselen met de ruimte. In het oktober nummer van VV+ is uitgebreid aandacht besteed aan de resultaten van deze metingen.

Integrale benadering
De kennis die in het lab is verkregen wordt ingezet om in de praktijk te adviseren. De resultaten van de laboratoriummetingen bieden snel duidelijkheid over de haalbaarheid en wenselijkheid van BKA in een bepaalde ruimte. Als je de keuze maakt voor BKA is het goed om al in een vroeg stadium na te denken over het realiseren van een goede ruimteakoestiek. Met zo'n integrale benadering kun je veel problemen voor zijn en een adequate oplossing realiseren.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (Casper Esmeijer
)