Stage bij Peutz - Klaas Kramer

Klaas Kramer

Naam: Klaas Kramer
Studie: Werktuigbouwkunde op hogeschool Windesheim - Zwolle
Stageperiode: 2017-2018

Waarom koos je voor een stage bij Peutz?

Na de HAVO kon ik versneld de opleiding Podium en Evenemententechniek doen tot geluidstechnicus. Ik ben al vanaf mijn twaalfde was al hobbymatig bezig met dit vak en vond dit een logische keuze na de middelbare school. Na de opleiding podiumtechniek ben ik werktuigbouwkunde gaan studeren en ben ik gelijktijdig freelance geluidstechnicus geworden als (bij)baan. Vanwege deze achtergrond had ik de wens om tijdens mijn stage de link tussen beide opleidingen te leggen en meer te leren over akoestiek binnen de werktuigbouwkunde.

Welke opdracht heb je gekregen bij Peutz?

Ik heb onderzoek gegaan naar de geluidafschermende werking van speciaal vormgegeven geluidsschermen langs wegen. Om het geluid van een weg na te bootsen, heb ik een lijnbron gemaakt die bestaat uit veertien puntbronnen. Hierbij heb ik nieuwe puntbronnen ontwikkeld die van 800Hz tot 20kHz rondom bolvormig uitstralen. Dit is goed gelukt en dit heb ik grafisch weergegeven in polaire plots. Daarnaast heb ik mij bezig gehouden om ervoor te zorgen dat er geen correlatie optreedt tussen de puntbronnen en dat ze samen een nette lijnbron vormen. Vervolgens heb ik schaalmodelmetingen gedaan met verschillende schermen en in kaart gebracht wat het verschil is tussen de metingen in het akoestisch lab en computermodellen.

Hoe heb je de begeleiding bij Peutz ervaren?

Ik ben vanaf het begin erg goed begeleid. Ik zat samen met mijn begeleider Marcel Wolfert op hetzelfde kantoor waardoor de lijntjes kort waren. Ik kon altijd terecht bij Marcel en hij dacht actief mee als het even tegenzat. Daarnaast was het erg fijn dat ik ook bij mijn overige collega’s altijd terecht kon met vragen, zowel op de vestiging Groningen als in Mook.

Wat zal je het meeste bijblijven van jouw tijd bij Peutz?

Wat mij meest bij zal blijven is het moment dat ik na maanden werken eindelijk een puntbron had gemaakt die aan alle eisen voldeed, na vele barrières genomen te hebben.

Waarom is Peutz volgens jou een geschikt bedrijf om stage te lopen?

Peutz is een bedrijf waar veel kennis aanwezig is en waar voldoende begeleiding en aandacht is voor stagiairs. Daarnaast worden er bij Peutz niet alleen maar sommetjes gemaakt, maar wordt de theorie ook getoetst aan de praktijk in de laboratoria die Peutz heeft. Bij mijn eigen onderzoek had ik de kans om een speciaal vormgegeven geluidscherm niet enkel vanachter mijn bureau te beoordelen maar ook met schaalmodelmetingen in het akoestisch lab. Hierin onderscheidt Peutz zich.

Heb je tot slot nog een goed advies voor nieuwe stagiairs?

Maak gebruik van de unieke faciliteiten die er zijn, breng wat je bedacht hebt in de praktijk om te controleren of je idee werkt.