Van het gas af?

Waterstof is booming. Het aantal initiatieven voor onderzoek en toepassing van waterstof neemt snel toe. Recent publiceerde het kabinet de "Kabinetsvisie Waterstof".

Voor een duurzaam, betrouwbaar en veilig energiesysteem worden CO2 vrije gassen waaronder waterstof gezien als een noodzakelijke schakel. De opschaling van de productie van waterstof zal hierin naar verwachting een belangrijke rol spelen, zowel nationaal als internationaal. In Nederland worden in diverse regio's waterstofclusters ontwikkeld. Noord Nederland is erkend als eerste Hydrogen Valley van Europa.

Van opwekking tot levering

Het ontstaan van een gehele keten van opwekking van energie en productie van waterstof tot aan de eindgebruiker is cruciaal. De overheid ondersteunt met haar beleid het ontstaan van vraag en het ontwikkelen van aanbod van duurzame waterstof. Hiervoor worden onder anderen subsidie instrumenten ingezet. Daarnaast wordt ingezet op wet en regelgeving, het ontwikkelen van kennis en infrastructuur.

Toepassingsgebieden industrie, transport en bebouwde omgeving

Toepassingen worden gezien in de zware industrie, het zwaar transport en in de gebouwde omgeving. In de industrie wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoge temperatuur processen en de chemische industrie. Op het gebied van transport gaat het over luchtvaart (synthetische brandstoffen), scheepvaart (vloeibaar of hoge druk waterstof), transport op land (treinen, vrachtverkeer, bussen, hoge druk waterstof). Voor toepassingen in de gebouwde omgeving liggen er mogelijkheden voor het opvangen van de piek-vraag naar energie en seizoensopslag.

Ondanks dat veel van deze ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan is het tempo hoog. Er wordt al geëxperimenteerd met auto's bussen, treinen en schepen op waterstof. Diverse pilot projecten richten zich op de koppeling van waterstofproductie en duurzame energie opwekking.

Test lek tank

Wat kan Peutz hierin betekenen?

Wij onderzoeken en adviseren bij projecten op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. In de toekomst gaat waterstof binnen al deze gebieden een rol vervullen. Onze research en development richt zich op het ontwikkelen van instrumenten om hierbij met technisch onderzoek en advies te ondersteunen. Concreet kan dit gaan om ruimtelijke ordening, vergunningaanvragen, berekeningen op het gebied van externe veiligheid, veiligheid op de arbeidsplaats maar ook om simulaties van de verspreiding van waterstof als het door het falen van een transportleiding of opslagtank vrij komt of advisering op het gebied van brand- en explosieveiligheid.

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met n.moonen [at] peutz.nl (Niels Moonen)