Arcus College

foto
IAA Architecten

Het nieuwe Arcus College (circa 36.000 m²) te Heerlen, met de bijzondere inpassing in de omgeving, bestaat uit zes halfronde gebouwen waarin de specifieke branches worden gehuisvest boven op een plint die zich deels onder de grond bevindt. Het college biedt onderdak aan 3.000 tot 4.000 studenten voor MBO onderwijs.

Verrassend licht door patio's

De plint van de nieuwbouw ligt vanaf de Valkenburgerweg gezien onder de grond. Verderop langs de Douvenraderallee verrijst deze bouwlaag uit de grond, tot een volledige verdieping aan de achterzijde van het gebouw. Op het eerste gezicht lijkt het gebouw daardoor wellicht gesloten, maar de centrale hal is verrassend licht. Het licht komt via de twee grote en twee kleine patio’s en de vides van de zes onderwijsgebouwen tot ver in het gebouw. Deze patio's dienen ook voor de ontvluchting van het gebouw. Dit is door Peutz in het kader van brandveiligheid onderzocht en door IAA architecten in het ontwerp opgenomen.

Geluidstudio's

Naast brandveiligheid hebben we ook uitgebreid de akoestiek beoordeeld. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de afdeling Kunst, Theater en Media. Voor deze opleiding zijn in de plint onder meer geluidstudio's en een regieruimte voorzien. In de KTM-zaal wordt de lucht ingebracht middels textiele inblaasslangen. Ondanks dat de techniekruimte hier erg dicht bij de zaal zit hebben we met de juiste dimensionering van de kanalen en het bepalen van voldoende demping in de techniekruimte een uitgekiend ontwerp gerealiseerd waarmee aan de gestelde eisen kan worden voldaan.

Omgeving

De bijzondere ligging, tussen andere scholen, nabij uitvalswegen en een natuurgebied bood uitdagingen voor de ruimtelijke onderbouwing. Peutz heeft hierbij een coördinerende en integrerende rol vervuld. Met een kritische blik is onder meer naar wegverkeer en de waterhuishouding gekeken. De duurzaamheidsambitie voor deze gebouwen is door Arcus College hoog ingezet. Om dit te bereiken is in het gebouw hoge temperatuurkoeling en lage temperatuur-verwarming toegepast middels vloerverwarming en betonactivering. Warmte en koude worden geleverd door gebruik te maken van mijnwater.

Opdrachtgever
Arcus College
Stad
Heerlen
Land
Nederland