Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) Wester State

foto
Peutz

Sinds 2007 mag het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) ook voor andere overheden taken op het gebied van incasso uitvoeren. Deze groei kon niet worden opgevangen in de bestaande vestigingen van het CJIB in Leeuwarden. Het nieuwe kantoorpand heeft een transparante uitstraling door het glas aan de buitenkant. Uitgangspunten voor het ontwerp van het nieuwe pand waren functionaliteit en duurzaamheid.

In het nieuwe gebouw is ruimte voor 400 werkplekken. Onder het pand ligt een halfverdiepte parkeergarage. Intern is een deel van het gebouw ingericht in open kantoorwerkplekken voorzien van concentratiewerkplekken en meerpersoons kantoorkamers. De begane grond is volledig ingericht als bijeenkomstfunctie, met vergaderruimte, auditorium, opleidingcentrum en restauratieve functie zoals keuken en vide met eet- en koffiegelegenheid.

Transparant karakter

De centraal geplaatste gebouwhoge vide is voorzien van een transparant dak met rondom de vide kantoorwerkplekken. Vanwege de akoestiek is de vide volledig afgeschermd van de kantoorlagen. Door het open transparante karakter van het gebouw zowel intern als extern is een sprinklerinstallatie toegepast. Ook de halfverdiepte parkeergarage onder het gebouw wordt voorzien van sprinkler.

Tweede gevel

Om goed aan alle klimaat-, comfort- en duurzaamheidseisen te kunnen voldoen is de maximaal open gevel van de kantoren voorzien van een tweede gevel (i.v.m. de relatief hoge geluidbelasting en het kunnen openen van de ramen, het voorkomen van koudeval in de winter, het verlagen van de warmtetransmissie en het maximaal kunnen benutten van de buitenzonwering). Deze tweede huid bestaat uit smalle glazen louvres en is om het volume gedrapeerd als een luchtige voile.

De energieprestatie van het gebouw is 25% onder de wettelijke norm (EPC Q/Q=0,746). De duurzaamheid van het gebouw laat zich kwantificeren met een Milieu-index Gebouw (MIG) van 195 punten.

Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst, vestiging Arnhem
Stad
Leeuwarden
Land
Nederland