Zwembad De Krommerijn

foto
Jeanne Dekkers Architectuur

Vanaf 1868 is er aan het jaagpad langs de Kromme Rijn een natuurbad dat in 1957 gesloten wordt. In 1964 opent het zwembad op de huidige locatie. Vanaf de jaren '90 wordt het buitenbad ook in de winter gebruikt met behulp van een opblaasbare hal. Vanaf 2006 worden plannen gemaakt voor het nieuwe zwembad.

Van binnenbad naar buitenbad

Het nieuwe zwembad De Krommerijn in Utrecht is uniek in zijn soort. In de winter is het een overdekt zwembad voor onder andere waterpolowedstrijden. In de zomer transformeert het in een buitenbad met een prachtige rondom gelegen ligweide.

Als inspiratiebron voor het nieuwe bad koos de architect de bijzondere ligging van het bad aan de Oude Rijn, een plek met duidelijke sporen van de Romeinse tijd. De kolommenstructuur rondom het bad draagt een galerij, die tegelijkertijd gebruikt kan worden als tribune, en de stalen dakspanten. De dakspanten dragen vervolgens de met lucht gevulde kussens, die in de zomerperiode verwijderd worden.

Met grote zorg zijn de knooppunten gedetailleerd om het dak luchtdicht en goed geïsoleerd te maken. Wanneer de luchtkussens op het dak zijn opgeborgen, zijn de spanten onderling met staalkabels verbonden om het krachtenveld op te vangen. Het dak en onderste panelen in twee zijden van de gevel rondom het zwembad van De Krommerijn kunnen in de zomerperiode geopend worden. Zo transformeert het van een binnenbad in een buitenbad.
Naast het zwembad is er nog 950 m2 ruimte beschikbaar voor maatschappelijke en sportfunctie.

Peutz heeft advieswerkzaamheden verricht inzake bouwfysica, energie, brandveiligheid, akoestiek en het bestemmingsplan.

Opdrachtgever
Gemeente Utrecht / Wehrung Architecten, Beek (L)
Stad
Utrecht
Land
Nederland