Aardbevingsbestendig bouwen gaat over meer dan personenveiligheid

02-11-2015

Preventie van schade of zelfs instorting ten gevolge van aardbevingen begint bij een solide constructie. Maar aardbevingsbestendig bouwen gaat verder dan constructieve veiligheid. Veiligheid van personen staat voorop maar bedrijfszekerheid en -continuïteit zijn evenzeer van belang.In hoeverre een organisatie na een beving volwaardig kan blijven functioneren hangt, naast de constructieve opzet van de huisvesting, in grote mate af van hoe bouwkundige en installatietechnische onderdelen van een gebouw zijn opgebouwd en bevestigd. Scheidingswanden, glaspuien, gas- en waterleidingen, maar ook losse inventaris kunnen een risico vormen als deze losraken bij een beving.

Gebouwen met hoge personenconcentraties zoals scholen, theaters en bijvoorbeeld stadions bevinden zich in de hoogste risicoschaal. Bij dergelijke gebouwen zijn vaak aanvullende voorzieningen nodig om naast de constructie ook de bouwkundige aspecten en installaties zodanig uit te voeren dat de veiligheid voldoende gewaarborgd kan worden.

Daarnaast zijn er gebouwen voor maatschappelijk belangrijke functies en organisaties, zoals politiebureaus, brandweerkazernes en ziekenhuizen die in geval van een calamiteit operationeel moeten blijven.

Wat doen wij?

Peutz adviseert zowel bestaande bouw, renovatie en nieuwbouw projecten. Om het gedrag van gebouwen tijdens een beving te kunnen voorspellen beschikken wij over de kennis en mogelijkheden om niet-lineare dynamische berekeningen uit te voeren met behulp van eindige elementen methoden (EEM). Hiermee kan berekend worden of een gebouw voldoende bestendigheid bezit om een aardbeving te weerstaan en biedt daarnaast input voor de constructeur om verbeteringen door te voeren.

Wij inventariseren in welke mate bouwkundige en installatietechnische elementen binnen een bestaand gebouw een bepaalde aardbevingsbestendigheid hebben en indien nodig kan adviseren wij over welke voorzieningen nodig zijn om deze te verbeteren.

Bij nieuwbouwprojecten kan advies worden gegeven welke voorzieningen er getroffen moeten worden om de veiligheid of operationaliteit te waarborgen.

Contactpersoon: m.wolfert [at] peutz.nl (subject: Aardbevingsbestendig%20bouwen) (Marcel Wolfert)