Gebouwthermografie: stookt u voor de mussen?

17-12-2016

Winter. De ideale periode om uw gebouw thermografisch te onderzoeken met een infraroodinspectie. Want daarmee weet u of er in uw gebouw geen thermische lekken, luchtlekken of koudebruggen zijn.

 Peutz heeft ruime ervaring in thermografisch onderzoek en luchtdicht detailleren. We doen niet alleen onderzoek en metingen, maar adviseren ook over hoe u uw gebouw beter kunt laten presteren. Zodat u de warmte binnen- en de koude buiten houdt.

Wat meten we?

Met een infraroodinspectie meten we temperatuurverschillen in de schil van uw gebouw. Een infraroodcamera zet warmtestraling om in een thermogram, waarop elke kleur een temperatuur representeert. Zo kunnen we zien of en waar er lekken of koudebruggen zitten.

Voorbeeld van het effect van opwarming door de zon op de kopgevel van een flat.

Lekken

Om onderscheid te kunnen maken tussen thermische lekken en luchtlekken voeren we de infraroodinspectie twee keer uit. Een keer zonder drukverschil over de gebouwschil, en een keer mét. Utiliteitsgebouwen hebben vaak een luchtbehandelingsinstallatie die het benodigde drukverschil kan realiseren. Bij gebouwen zonder luchtbehandelingsinstallatie zetten we blowerdoor-ventilatoren in om het drukverschil tot stand te brengen.

Combinatiemeting

Het is heel goed mogelijk om een thermografisch onderzoek te combineren met een luchtdoorlatendheidsmeting (blowerdoormeting); bijvoorbeeld voor het onderdeel BREEAM-NL ENE 26 – waarborging thermische kwaliteit gebouwschil.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met één van de medewerkers van de afdeling Geveltechniek of Bouwfysica.