Getransformeerde campus voor Fontys Hogescholen in Eindhoven

02-12-2020

Binnen het ontwerpteam, dat de bestaande campus Rachelsmolen van Fontys Hogescholen in Eindhoven de komende jaren transformeert van een gesloten eiland in de stad naar een inspirerende onderwijsomgeving, hebben wij de rol van bouwfysisch adviseur. Binnen de nieuwe campus staat ontmoeten centraal en leidt kruisbestuiving tot innovatie, experimenteren en ondernemen. Barcode Architects ontwerpt samen met OKRA landschapsarchitecten en Hollandse Nieuwe interieurarchitecten deze nieuwe ambitieuze Fontys Campus. Om ruimte te maken binnen de huidige campusomgeving wordt het grote, bestaande gebouw R1 afgebroken. Ook worden de hekken die de campus omsluiten verwijderd, zodat het gebied zich veel meer openstelt naar de stad Eindhoven.

‘Groot in kleinschaligheid’ is een belangrijk onderdeel van de onderwijsvisie van Fontys Hogescholen

Het onderwijs kent een kleinschalige organisatie, waarbij iedere student gemakkelijk zijn eigen plek vindt. Barcode Architects heeft dit vertaald naar een ontwerpvoorstel waarbij de 24.000 m2 aan nieuw programma niet wordt ondergebracht in één groot gebouw, maar in drie losse volumes.

Barcode Architects on Vimeo.

De campus krijgt een sterk groen karakter met een mix van dynamische verblijfsplekken, minibossen, open velden en een wadi met beplanting die aansluit op de ecologie van de Dommel, die de campus bestand maakt tegen perioden van extreme neerslag en langdurige droogte en hitte. Het stadsplein is het hart van de nieuwe campus, waar de sfeer van Fontys optimaal tot uiting komt. Studenten, medewerkers en bezoekers ontmoeten elkaar hier, op weg naar een ander gebouw, of omdat het een fijne plek is om af te spreken. Midden op het plein komen een groot tribune-element en een natuurlijke zitkuil die kunnen worden gebruikt als informele ontmoetingsplek, of voor een lezing of andere evenementen. InFontys Hogescholen Eindhoven het landschap zijn verschillende outdoor leslokalen ontworpen, waar onderwijs en overleg kan plaatsvinden. Hiermee wordt het gezond gebruik van de campus nog Bureau for Architecture and Contemporary Design meer gestimuleerd. Het doel van ons ontwerp voor de nieuwe Campus Rachelsmolen is een gezonde leer- en leefruimte te creëren voor nu en in de toekomst.

Eind 2020 wordt begonnen met de sloop van gebouw R1. Naar verwachting wordt de nieuwe campus bij aanvang van het collegejaar in september 2023 in gebruik genomen.