Nieuwe theater en kunstencentrum Nieuwegein

11-12-2012

Op 14 september 2012 is het nieuwe theater en kunstencentrum “De Kom” geopend. Het gebouw vormt met het nieuwe gemeentehuis het hernieuwde hart van Nieuwegein. Het theater omvat een grote zaal met 650 stoelen en een vlakke vloerzaal met uitschuifbare tribune voor een 200-koppig publiek.

Gestapeld ontwerp
Bovenop de zalen omsluiten muziek- en danslokalen de toneeltoren. Een enorme geluidisolerende vloerconstructie met vrije overspanning over de grote zaal en zwevende vloer vormt de basis voor de onderlinge geluidisolatie. Deze constructie werkt zich door in een enorme stalen vakwerkligger die op de bovenste verdieping het gebouw doorkruist.

Variabele akoestiek
De grote zaal is voorzien van een beweegbaar plafond, waardoor niet alleen een geschikte “theaterakoestiek” gerealiseerd is, maar waarmee de nagalmtijd verlengd kan worden voor niet versterkte optredens. Samen met de opdrachtgever is hier bewust voor gekozen om de zaal zowel voor operavoorstellingen te kunnen gebruiken, als voor niet-versterkte muziekoptredens van bijvoorbeeld de leerlingen en docenten van het kunstencentrum.

Duurzame glazen gevel
Veel zorg is besteed aan de opbouw van de deels dubbele glazen gevel om overmatige opwarming in de spouw tegen te gaan, maar tegelijkertijd vervuiling te minimaliseren. Hierbij is gezocht naar een optimale balans van natuurlijke ventilatie, materiaalkeuze en doorlaat. Door het toepassen van een zeefdruk wordt de warmtebelasting door de zon gereduceerd. ’s Avonds kleurt de LED verlichting in de spouw de gevel, een lichtend kunsthart in de binnenstad van Nieuwegein.

Het ontwerp is uitgewerkt samen met de Architecten Cie (Frits van Dongen, Patrick Koschuch), ABT en Valstar Simonis.

Contactpersoon: m.lautenbach [at] peutz.nl (Margriet Lautenbach)