Peutz pakt de 1e, 2e en 3e plaats in masterclass Bouwfysisch ontwerpen NVBV

11-12-2019

'Blij verrast’ was Charles van Marrelo van het Atelier van de Rijksbouwmeester over de concepten die de deelnemers aan de masterclass Bouwfysisch Ontwerpen eind november presenteerden. De Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV) organiseerde de masterclass in samenwerking met het Atelier van de Rijksbouwmeester naar aanleiding van de uitdagingen die rijksbouwmeester Floris Alkemade bij de bouwfysici van de NVBV had neergelegd. Twaalf deelnemers afkomstig van acht verschillende bouwfysisch adviesbureaus, zijn gedurende twee maanden aan de slag gegaan om deze uitdagingen toe te passen in een transformatieplan voor een kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. De vraag was om Koningskade 4 in Den Haag om te toveren tot een duurzaam en circulair gebouw met een aantrekkelijk uitstraling in architectonische zin. Bouwfysisch gezien diende het plan een voorbeeld te zijn van een integraal ontwerp, waarin innovatieve technieken zijn toegepast. 

De teams
Team 1, van coach Luc Schaap bestond uit Philo Heijnen (Het Geluidburo), Elrick Mulder (Cauberg Huygen), Irene Sopjes (Nelissen) en Tim Weekenstroo (Peutz).
Team 2, van coach Martina Moerman bestond uit Jorinde Bijpost (ZRi), Michel Diekema (LBP/SIGHT), Simon de Koning (Peutz), Lars Kraakman (Lievense adviseurs en ingenieurs).
Team 3, van coach Peter Erdtsieck bestond uit Bob van der Borg (LBP/SIGHT), Alain Demoet (Cauberg Huygen), Manon Derks (Peutz) en Klaas van Niejenhuis (DGMR).

Het oordeel van de jury
De jury, bestaande uit Kees van der Linden (NVBV), Charles van Marrelo (Atelier Rijksbouwmeester) en Eric van den Ham (TU Delft/CDC) stelde vast dat alle teams echt aan het ontwerpen waren geweest en dat alle plannen de kwaliteit hadden om nader te worden uitgewerkt.

Team1
Team 1 heeft het meest out-of-the-box gedacht. Het plan is ontwikkeld vanuit de wensen van de gebruiker, met veel aandacht voor de relatie 'binnen-buiten' en 'het gebouw en de stad'. Het gebouw is opgenomen in de ‘groenroute’ van de stad en om de twee gebouwen dichter bij elkaar te brengen is de hoogbouw verlaagd en de laagbouw verhoogd.

team2
Team 2 ontwierp kant-en-klare, geklimatiseerde, herbruikbare en verplaatsbare units, die in verschillende bouwlagen geschoven konden worden. Er is veel aandacht voor de relatie 'binnen-buiten' en voor 'circulariteit'. De units zijn te onderscheiden in drie soorten ruimten: een volledige binnenruimte, een volledige buitenruimte en een halfbinnen- en halfbuitenruimte. Op termijn kunnen ze worden verplaatst naar een ander gebouw. Het plan zorgt ook voor een verbeterde relatie tussen 'stad en gebouw' door de nieuwbouw van het conferentiecentrum.

Team3
Team 3 maakte een verbinding met de voormalige Haagse dierentuin die vroeger op de plek van Koningskade 4 was gevestigd. het team bood een goede analyse van de stedenbouwkundige situatie met daarbij oplossingen voor de windhinder die het gebouw ondervindt. Er was aandacht voor de oriëntatie van het gebouw, de lichtoplossingen en de klimatisering per werkplek. De aandachtstrekker van het plan was een mooie looproute met trappen naar de top van het gebouw. Ook de coaches waren zeer te spreken over het werk van hun teams. Peter Erdtsieck: “Dit was een opdracht die ook voor een ervaren senior adviseur geen standaardwerk is. Ze hebben echt een bijzondere prestatie geleverd.”
 

winnaar
De winnaar
Kees van der Linden: “Alle drie de teams hebben geweldig werk geleverd en komen in de waardering van de jury heel dicht bij elkaar. Bij alle teams was er sprake van out-of-the-box-denken. Het team van Luc Schaap ging daarin het verst” Het certificaat voor het beste bouwfysische ontwerp is gewonnen door team 1. Het team met Tim Weekenstroo.

Meer informatie en de volledige presentaties zijn te vinden op de website van de NVBV