Sandy in de windtunnel

01-11-2012

Omgevallen bomen, overstromingen, geen elektriciteit. De tropische storm Sandy trok over de Verenigde Staten, eiste tientallen slachtoffers en zorgde voor veel schade. Heel even was Sandy in onze windtunnel. SchoolTV Weekjournaal kwam woensdagavond opnames maken in Mook.

Saffir-Simpson
Voor de orkanen in de Verenigde Staten wordt meestal een categorie-indeling gebruikt volgens de Saffir-Simpson schaal. Sandy was categorie 1 toen ze aan land kwam (Katrina in 2005 was categorie 3; de zwaarste categorie is 5). Omdat we in Nederland gelukkig nauwelijks orkanen kennen, maar vooral harde wind, zijn wij veel bekender met de schaal van Beaufort. Die gaat tot windkracht 12 en dat wordt ook wel orkaankracht genoemd, vergelijkbaar met categorie 1. Dan waait het met een kleine 120 km/uur. Dat is een gemiddelde snelheid, waarbij windvlagen met veel hogere snelheden voorkomen. 

Etalagepop en arecapalm
Hoe maak je nu inzichtelijk voor kinderen van groep 7 en 8 wat orkaankracht is? SchoolTV weekjournaal klopte aan bij Peutz en plantte een paspop en een arecapalm in de windtunnel. In onze windtunnel kunnen snelheden tot 120 km/uur worden bereikt, dus ongeveer 12 Beaufort oftewel orkaankracht. Benieuwd of pop en plant bleven staan? Vrijdagochtend 2 november is de uitzending om 11:00 uur op Nederland 3.

UPDATE: De uitzending van SchoolTV weekjournaal

Contactpersoon: o.otten [at] mook.peutz.nl (Olaf Otten)