Klimaatkamer Peutz Europees genormeerd

05-10-2010

Vernieuwde klimaatkamer bij Peutz meet capaciteit klimaatplafonds en plafondinductie-units volgens Europese Normen.

Peutz bv beschikt in het laboratorium te Mook over twee klimaatkamers voor het verrichten van comfortmetingen, voor onderzoek aan installatiecomponenten ten behoeve van productbeoordeling of productontwikkeling en voor het beoordelen en optimaliseren van installatieconcepten voor bouwprojecten. Recent zijn de wanden van één van deze testruimten ‘geactiveerd’: een waterleidingnet in de wand regelt de wandtemperatuur.

Dat biedt twee voordelen: de capaciteit van klimaatplafonds en plafondinductie-units wordt volgens actuele normen als NEN-EN 14240 en NEN 15116 bepaald. Opdrachtgevers hoeven hiervoor nu niet meer uit te wijken naar het buitenland.
Bij comfortonderzoek kan op eenvoudige wijze de wandtemperatuur worden ingesteld om wandkoeling of wandverwarming te simuleren. Ook kan koudeval ten gevolge van gevels, ook in hoekvertrekken worden nagebootst. Daarnaast blijven de huidige faciliteiten beschikbaar om testen uit te voeren met echte gevelconstructies die aan de buitenzijde worden blootgesteld aan realistische klimaatcondities en gecontroleerde luchtinfiltratie.

De andere klimaatkamer is voorzien van geactiveerde betonvloeren. De kamer is daardoor bij uitstek geschikt voor onderzoek naar de invloed van betonkernactivering op het thermisch comfort en naar de invloed van akoestische voorzieningen op de koel- en verwarmingscapaciteit bij thermisch actieve vloeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met h.bruggema [at] mook.peutz.nl (ing. Harry Bruggema).