Meetopstelling voor het bepalen van de rookwerendheid geaccrediteerd

02-06-2020

Het Laboratorium voor Brandveiligheid van Peutz is al jaren actief op het gebied van de brandwerendheid en brandklasse en is voor diverse bepalingen geaccrediteerd en genotificeerd. Daarmee maakt Peutz voor die verrichtingen deel uit van een select gezelschap van Europees goedgekeurde instanties. Daarnaast is Peutz onafhankelijk, en daarmee voldoen we aan de strenge voorwaarden voor het EGOLF-lidmaatschap, de branche-organisatie van geaccrediteerde brandlaboratoria.

Accreditatie meetopstellingen brand- en rookwerendheid 
Een aantal maanden geleden is de accreditatie van Peutz uitgebreid met de bepaling van de rookwerendheid. Na een intensieve periode van voorbereiding en het ontwikkelen van een eigen meetopstelling zijn we door de Raad voor Accreditatie ook voor de bepaling van de rookwerendheid geaccrediteerd. De notificatie daarvan is inmiddels ook afgerond. Dat houdt in dat we behalve de brandwerendheid en het brandgedrag van deuren nu ook de rookwerendheid daarvan kunnen bepalen en classificeren. Alles volgens de officiële Europese normen, dus resultaten kunnen ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld CE-markering. Dat maakt ons vrij uniek, want er zijn maar weinig organisaties die dit soort metingen 'officieel' uitvoeren.

NEN 6075 vs EN1634-3
De eerste testen, niet alleen aan deuren, maar ook naden en doorvoeringen, zijn inmiddels verricht. Naden en doorvoeringen? Jazeker, onlangs is namelijk een herziene versie van NEN 6075 uitgebracht, de Nederlandse norm die regelt hoe de rookwerendheid van een constructie wordt bepaald. Officieel wordt dit trouwens de 'Weerstand tegen rookdoorgang' genoemd. Een belangrijke wijziging is dat de norm nu een bepalingsmethode geeft voor het meten van de daadwerkelijke lekkage (en dus weerstand tegen rookdoorgang) van een constructie. Voor nieuwbouw zal deze bepaling ook in het Bouwbesluit worden aangewezen. Voor bestaande bouw blijft de oude 'bepalingsmethode' (rookwerendheid is 1,5 keer brandwerendheid) mogelijk. Waar de Europese norm voor de rookwerendheidstest (EN 1634-3) zich beperkt tot deuren, luiken en te openen ramen gaat de NEN 6075 dus een stuk verder. In de Nederlandse norm NEN 6075 is voor allerlei andere in een gebouw voorkomende constructies omschreven hoe de rookwerendheid in analogie met de Europese norm kan worden bepaald en welke lekkage daarbij maximaal is toegestaan. Een en ander sluit keurig aan op het Bouwbesluit 2012 (en straks het BBL) waarin eisen worden gesteld aan de rookwerendheid. In analogie met de eisen voor rookwerende deuren worden ook deze eisen in Ra en R200 uitgedrukt.

Ingenieuze adviseur
Ook interessant: dankzij de kennis die we opdoen met het testen van constructies (of het nou brandwerendheid, rookwerendheid of het brandgedrag is) kunnen we ook voor situaties die we in praktijk tegenkomen (bijvoorbeeld bij inspecties van bestaande gebouwen) een betrouwbare verwachting uitspreken over de te verwachten prestaties van bijvoorbeeld de aangetroffen deuren. Deze unieke combinatie van testen en praktijk maakt Peutz tot een ingenieuze adviseur.