Klaproos Boxmeer CLT houtbouw 18 huurappartementen

Recent is het appartementencomplex De Klaproos in Boxmeer opgeleverd. Het project van Newomij bestaat uit 18 appartementen in CLT. CLT (Cross Laminated Timber) is een type hout dat bestaat uit lamellen van vurenhout die kruiselings met elkaar verlijmd zijn. Deze geprefabriceerde bouwelementen, voornamelijk vloer- en wandplaten, worden gebruikt om solide houten bouwconstructies te realiseren. 

CLT staat bekend als een duurzaam en circulair materiaal dat geen CO2-uitstoot genereert, maar het zelfs opslaat. Bovendien vereist de bouw door het gebruik van CLT aanzienlijk minder CO2-intensieve materialen zoals steen en beton. Hout is een relatief licht materiaal, is daardoor kritisch met betrekking tot de geluidisolatie en vraagt daarom specifieke ontwerpoplossingen. 

We zijn als akoestisch- en brandveiligheidsadviseur vanaf het begin van de ontwerpfase betrokken bij de bouwkundige opzet, materialisering en detaillering van alle aansluitingen en verbindingen bij de bouwknopen, om de vereiste geluidisolatie te behalen. Daarbij speelt niet alleen de samenstelling van de directe woningscheidende constructies, zoals vloeren en wanden, een rol maar met name ook de opbouw van flankerende constructies (zoals gevels, daken) en de mate van (ont-)koppeling bij de onderlinge verbindingen.

Door het gebruik van een gedetailleerde rekenmethodiek voor de lucht- en contactgeluid-isolatie, in combinatie met ervaring uit andere projecten en uit het buitenland verkregen productinformatie, kon een betrouwbare prognose voor de toepassing in de Nederlandse situatie opgesteld worden.
 


Om de beoogde kwaliteit ook daadwerkelijk te realiseren zijn in de uitvoeringsfase van het project in Boxmeer regelmatig bouwinspecties uitgevoerd, waarbij ook regelmatig tussentijdse metingen zijn uitgevoerd om de voortgang en uitvoeringswijze te controleren en waar nodig bij te sturen. Tevens heeft Peutz bij oplevering uitgebreide metingen uitgevoerd van de lucht- en contactgeluidisolatie van zoveel mogelijk maatgevende scheidingen om deze te kunnen toetsen aan de eisen en te vergelijke met de prognoses. Uit de metingen blijkt dat de beoogde eindkwaliteit ook is gerealiseerd, waarbij alle gemeten woningscheidende situaties voldoende of ruim aan het Bouwbesluit / BBL voldoen. De vloeren zijn tenminste 10 dB beter, zodat bewoners zonder problemen harde vloerafwerkingen kunnen toepassen. 
 


Gesteld kan worden dat de vooraf beoogde hoge kwaliteit ook daadwerkelijk is behaald, met name dankzij de inzet en betrokkenheid van alle bij het ontwerp en de bouw betrokken partijen. Peutz heeft daarbij als akoestisch en brandveiligheidsadviseur haar expertise al vanaf de eerste ontwerpfase tot en met bouwinspecties tijdens de uitvoering en opleveringscontrole kunnen inzetten. Wij zijn trots op het behaalde eindresultaat en kijken terug op een succesvolle samenwerking met alle betrokken partijen. Het resultaat geeft ook het vertrouwen dat het mogelijk is om met CLT in appartementencomplexen, te voldoen aan de Nederlandse geluidisolatie-eisen.

Opdrachtgever
Newomij
Stad
Boxmeer
Land
Nederland