Amsterdam ArenA

foto
Amsterdam Arena

De Amsterdam ArenA is gebouwd tussen 1993 en 1996, en is een multifunctioneel stadion met ruim 53.000 zitplaatsen en is daarmee het grootste stadion van Nederland. Als eerste in Europa heeft de ArenA een dakkap die in circa 20 minuten kan worden open- of dichtgeschoven. Het kunnen sluiten van de dakkap maakt dat naast voetbal- en andere sportwedstrijden, er ook evenementen georganiseerd kunnen worden, waaronder concerten en dance events. Voor een dergelijk breed scala aan activiteiten gelden er andere eisen dan voor een voetbalstadion alleen. Ook veiligheid (ontruiming) is een belangrijk thema voor een dergelijk complex.

Bijdrage van Peutz

In de ontwerpfase heeft Peutz geadviseerd ten aanzien van diverse aspecten, zoals geluid- en lichtemissie naar de omgeving, binnenklimaat, brandveiligheid, ruimte-akoestiek en overige bouwfysische aspecten. Ook het ontwerp van de elektroakoestische installaties is zeer relevant in relatie tot geluid naar de omgeving met een halfopen dak.

Voor het constructieve ontwerp en de mogelijkheden van openen of sluiten tijdens winderig weer is de windbelasting relevant. Windbelasting, windhinder in de omgeving en capaciteit voor natuurlijke ventilatie zijn onderzocht met een schaalmodel in de Windtunnel van Peutz. De windbelasting was essentieel voor de dimensionering van de complexe dakconstructie.

In de loop van de tijd zijn aanvullende onderzoeken uitgevoerd en adviezen gegeven, o.a. op het gebied van brandveiligheid (ontruiming) en ruimteakoestiek. Het daadwerkelijk gebruik van de arena voor popconcerten maakte aanvullende voorzieningen nodig. In 2006 is een speciale mobiele constructie aangebracht waarbij geluidabsorberende baffles boven het veld kunnen worden geschoven.

Ook de invloed van een nabij geprojecteerde woonflat op de winddruk op de kap is onderzocht. In 2015 is ondersteuning verleend bij aanvragen om omgevingsvergunningen.

 

Opdrachtgever
Amsterdam Arena
Stad
Amsterdam
Land
Nederland