De Poorten

foto
Peutz

In 2004-2005 is de voormalige Hasseltse Kerk te Tilburg verbouwd en uitgebreid tot multifunctionele accommodatie en wijkcentrum De Poorten. Binnen de muren van de historische facade uit 1898 zijn de Openbare Bibliotheek Tilburg, Jongerencentrum de Twern, Naschoolse Opvang en peuterspeelzaal Kinderstad, en Wijkorganisatie Goirle Hasselt Bouwmeesterbuurt gehuisvest.

Bouwfysische onderzoeken

Bij de verbouwing zijn de historische waarden van het bestaande gebouw en de ruimtelijke kwaliteiten zoals o.a. gevels, gewelven, en glas-in-lood ramen zoveel mogelijk behouden. Om het bestaande gebouw goed te kunnen hergebruiken zijn gedetailleerde bouwfysische onderzoeken uitgevoerd, zoals naar de thermische aspecten van de gewelven en bestaande gevels. Ook is er onderzoek gedaan naar de varianten bij de monumentale ramen met voor of achterzetbeglazing door middel van koudebrugberekeningen. Verder is het toepassen van na-isolatie bij bepaalde daken onderzocht, en is er gekeken naar de geluidisolerende voorzieningen aan de gevels en aan de installaties van het jongerencentrum en naar de ruimteakoestische voorzieningen.

Hierdoor is een gebouw gerealiseerd dat voldoet aan de hedendaagse behoefte aan comfort voor de verscheidenheid aan functies, met behoud van de historische facade.

Opdrachtgever
Gemeente Tilburg
Stad
Tilburg
Land
Nederland