Markthal

foto
Peutz

Het gebouw De Markthal Rotterdam, geopend door Koningin Máxima in oktober 2014, is prominent in het nieuws geweest. Binnen de eerste maanden zijn er al meer dan drie miljoen bezoekers geweest. Het concept is uniek voor Nederland.

De Markthal Rotterdam is een ontwerp van MVRDV en kent een grote open ruimte van 115x35 m² waar in marktkramen of units een breed scala aan producten wordt verkocht. Een groot deel van de producten betreft verse levensmiddelen waarbij in een aantal kramen tevens lokale bereiding plaatsvindt. De hal wordt omsloten door een gebogen, hoefijzervormige constructie met op de eerste twee bouwlagen winkels en horeca en daarboven woningen. Een groot deel van de woningen heeft direct zicht op de markhalvloer. De winkels op de begane grond staan in verbinding met de markthalvloer.

Bijdrage van Peutz

Bijna alle onderdelen van het bouwfysische vakgebied zijn integraal aan de orde geweest: akoestiek in en om de hal, binnenklimaat, daglicht, stedebouwfysica, wind, duurzaamheid en brandveiligheid. De basis ligt in de eenvoud: het optimaal inzetten van natuurlijke middelen. De keuzen voor het concept voor akoestiek, ventilatie en klimaatbeheersing zijn uniek. Verder is intensief onderzoek verricht naar de brandveiligheid omdat het project in Nederland geen gelijke kent.

Kathedraal zonder galm

De grote boog van 40 m hoog bestaat uit 228 appartemten. De binnengevel van de hal is niet alleen een fraai kunstwerk, maar absorbeert ook zoveel geluid dat het in de hal lijkt alsof men buiten loopt. Vanuit de woningen zie je de levendigheid van de markt, maar er wordt geen hinder van ondervonden.

Wind als hulpbron

De wind zorgt voor de verse lucht. Door de ventilatiegoten onder de kopgevels stroomt de lucht naar binnen, door de openingen in het dak naar buiten. Uit windtunnelonderzoek bleek dat de wind altijd aan het dak zuigt. En als het windstil is, gedraagt de hoge hal zich als een prachtige schoorsteen die zo'n sterke trek genereert dat de hal royaal wordt geventileerd, zonder dat het tocht rond de marktkramen.

Diezelfde schoorsteentrek zorgt ervoor dat, mocht er ooit een brand ontstaan, de rook en warmte zo hoog blijft hangen dat iedereen de hal veilig kan verlaten en de brandweer snel kan blussen. Het concept dat uitgaat van een ‘natuurlijke aandrijving’ is energiezuinig, duurzaam en biedt het beoogde comfort voor een overdekte markt. Voor de markthalvloer is een BREEAM-duurzaamheidscertificaat verkregen.

Opdrachtgever
Provast bv te Den Haag
Stad
Rotterdam
Land
Nederland