New Orleans

foto
Peutz

Het project ‘New Orleans’ omvat de hoogste woontoren van Nederland. Deze reikt tot 160,5 m. Het gebouw biedt plaats aan 234 appartementen, variërend van ca. 60 m2 tot 212 m2. De woontoren bevat zowel koop- als huurappartementen in 31 verschillende woningtypen. In de plint van ‘New Orleans’ is naast de woontoren de huisvesting voor LantarenVenster onder gebracht. Dit theater beschikt over een foyer, vijf filmzalen, een multifunctionele zaal en een theatercafé met terras aan het water.
Verder omvat ‘New Orleans’ gastenverblijven, een inpandige Health Club, een gemeenschappelijke daktuin en een tweelaagse parkeergarage.

Duurzaamheid

In het ontwerptraject is een hoge mate van duurzaamheid nagestreefd. Daarnaast is de woontoren ontwikkeld voor het hoge marktsegment, waartoe een zeer hoog kwaliteitsniveau is gerealiseerd op het gebied van geluidniveaus van installaties, geluidisolatie en het thermische comfort.

Energie en installatieconcept

In de toren is een centrale installatie gerealiseerd voor opwekking van warmte en koude, gebaseerd op een bodem opslagsysteem, gekoppeld aan een warmtewisselaar aan het Maaswater. Voor de piekvermogens voor verwarming wordt gebruik gemaakt van restwarmte uit het Botlekgebied. Met deze milieuvriendelijke manier van verwarmen en koelen wordt ca. 45% CO2 uitstoot bespaard, ofwel zo’n 260 ton per jaar ten opzichte van een conventioneel systeem.

Alle woningen zijn aangesloten op een centrale voorziening van luchtbehandeling, inclusief warmteterugwinning. Bewust zijn alle schachten met luchtkanalen, warm- en koudwaterleidingen en rioleringen in de gemeenschappelijke kern geprojecteerd en dus niet in de woningen.

Bouwakoestiek

Doordat alle kanalen, leidingen en rioleringstandpijpen buiten de woningen zijn gelegen, is het afgestraalde geluid ook 's nachts, wanneer het in de woningen heel stil is, niet hoorbaar.
Ruimteverwarming en -koeling is geprojecteerd in de zwevende dekvloeren, welke op zich zorg dragen voor een zeer hoogwaardige contactgeluidisolatie.

Alle filmzalen zijn als volledig gedilateerde doos-in-doos-constructies uitgevoerd. De multi-functionele zaal, met name bedoeld voor jazz-concerten is als een bijzondere doos-in-doos-constructie uitgevoerd, met een extra verzwaard akoestisch plafond.

Thermisch comfort

De gevels zijn zeer luchtdicht uitgevoerd en alle beglazing is uitgevoerd in HR++ kwaliteit, tevens zonwerend om oververhitting van de woningen op warme zonnige zomerdagen te voorkomen.
Verder zijn de buitenruimtes van de woningen vrijwel geheel binnen de gebouwomhulling getrokken waardoor deze windluw zijn.

Opdrachtgever
Vesteda Maastricht
Stad
Rotterdam
Land
Nederland