De Stadsschouwburg in Haarlem is een rijksmonument en is begin 20e eeuw gebouwd. Het is één van de vijf oudste theaters van Nederland. Vanwege de hedendaagse eisen is het gebouw gerenoveerd en uitgebreid. Het toneel was te klein, er waren te weinig kleedkamers en er was geen ruimte meer om de decors, die in de loop der jaren alsmaar groter werden, te herbergen. Dit ruimtegebrek is opgelost door de uitbreiding, die met name bestaat uit een grotere toneeltoren, een repetitieruimte, kleedruimten en kantoren.
Renovatie van de zaal met behoud van akoestiek
De zaal van de Stadsschouwburg is volledig in oude luister hersteld. Uitgangspunt voor de zaal was het behoud van de aanwezige ruimteakoestiek. Er zijn 658 nieuwe stoelen geplaatst, 100 minder dan voorheen, waardoor meer beenruimte is gecreëerd. Tevens zijn de zichtlijnen verbeterd, wat ook de spraakverstaanbaarheid ten goede komt. De toneelopening is iets vergroot en het achtertoneel en de zijkanten zijn aanzienlijk uitgebreid.
Geluidisolatie
Een belangrijk aspect van de uitbreiding was het toevoegen van een repetitieruimte die grenst aan de toneeltoren. Om voldoende geluidisolatie te realiseren tussen beide ruimten is de repetitieruimte als een “losse doos” op het gebouw geplaatst.
Daarnaast is er geadviseerd over het geluid ten gevolgde van de installaties, het geluid naar de omgeving, de brandcompartimentering, de ontruimingstijd van de zaal en de opvang- en doorstroomcapaciteiten.