Het theater De Spiegel in Zwolle is geschikt voor intieme toneelvoorstellingen met ca. 850 personen, maar is ook ontworpen voor opera en symfonische concerten met ca. 1000 personen. Het theater en daarmee de akoestiek is veranderbaar door bewegende plafonds en bewegende proscenium-zijwanden. In alle situaties wordt alléén gebruik gemaakt van natuurlijke akoestiek, voor Nederland zijn dit uitzonderlijke akoestische uitgangspunten.
Uniek akoestisch ontwerp
Bij theater De Spiegel is voor het ontwerp uitgegaan van een compact (hoefijzervormig) theater met twee balkons. De variabele akoestiek die voor de combinatie met symfonische concerten noodzakelijk is, wordt verkregen door het volume van de theaterzaal meer dan te verdrievoudigen. De bijdragen aan de vergroting van het akoestisch volume worden geleverd door een orkestkamer op het podium, beweegbare plafonds en een galerij met extra zitplaatsen als 3e balkon.
Gezien het unieke akoestische ontwerp is tijdens de ontwerpfase in het laboratorium van Peutz nauwgezet akoestisch onderzoek verricht aan een schaalmodel op schaal 1:12. Op grond van het schaalmodelonderzoek zijn nadere aanbevelingen gedaan met betrekking tot de vormgeving van de wanden en plafonds. Ook de theaterstoelen zijn in het akoestisch laboratorium van Peutz getest op hun akoestische eigenschappen, en zijn uiteindelijk voorzien van een perforatie in de onderzijde van de zitting om het verschil in absorptie met en zonder bezetting zoveel mogelijk te beperken.
Het akoestische eindresultaat blijkt na opening van de zaal in 2006 te voldoen aan alle verwachtingen. De beoogde variatie in akoestiek wordt gerealiseerd met nagalmtijden die variabel zijn tussen 0,9 seconde voor theater, ca. 1,4 seconde voor opera tot 2,0 seconde voor symfonische concerten.
Innovatieprijs
Een dergelijke volumevariatie van 1:3 in één zaal, waarmee zonder wezenlijke compromissen een écht theater en een échte grote concertzaal worden verkregen, was in 2006 op een een dergelijke relatief simpele maar effectieve wijze nog nergens ter wereld toegepast. Mede hierom is het Theater de Spiegel in 2005 genomineerd voor de innovatieprijs “de Vernufteling” en voor de architectuurprijs “De Gouden Piramide 2006”. Tevens is over de totstandkoming van dit theater en alle bijzondere akoestische en architectonische aspecten in 2007 het boek “De Spiegel: Toonbeeld van Theaterbouw” uitgegeven.
Overige adviesdiensten Peutz
Naast akoestiek heeft Peutz bij de nieuwbouw van het theater De Spiegel te Zwolle ook adviesdiensten geleverd inzake bouwakoestiek (installatiegeluid, interne en externe geluidisolatie) bouwfysische aspecten en brandveiligheid.
Ten aanzien van brandveiligheid zijn berekeningen uitgevoerd van de rookverspreiding (vultijdberekening) en de vuurbelasting, waarbij de totale vuurbelasting in de zaal is bezien inclusief de vuurbelasting van de theaterstoelen en van het decor. Hierdoor kon worden voldaan aan de brandveiligheidsregels zonder toepassing van RWA, rookluiken of sprinkler.