Wester IJDock Hotel

foto
Peutz

In Amsterdam is voor de kop van het Westerdok aan de IJzijde van de Westerdoksdijk een Masterplan ontwikkeld, dat vijf gebouwen en een grote parkeergarage omvat. Eén van die gebouwen betreft de nieuwbouw van een hotel met hotelkamers, een lobby, een restaurant, koffielounge, vergaderfaciliteiten, kantoren en een fitnessruimte. Dit gebouw is ontworpen door Jan Bakers architecten.

Bijdrage van Peutz

Van ontwerp in 1998 t/m oplevering in 2013 is Peutz betrokken geweest bij de advisering op het gebied van bouwfysica, akoestiek en klimaatbeheersing.

Comfort

De opgave was om van een gebouw met een nagenoeg volledig glazen gevel een hotel te realiseren met een goed comfort. Aan de hand van simulatieberekeningen (Computational Fluid Dynamics (CFD) en temperatuuroverschrijdingsberekeningen) in de ontwerpfase zijn in samenwerking met de architect en installatieadviseur voorzieningen gedimensioneerd teneinde te voldoen aan de gestelde eisen voor wat betreft luchtsnelheden en temperaturen in de hotelkamers. Door de dubbele gevel aan de zonbelaste zijde wordt de zonnewarmte zo goed mogelijk buiten gehouden en door een goede inregeling en fijnafstemming van de roosters voor de luchtinblaas worden de luchtsnelheden in de hotelkamers voldoende beperkt.

Geluidisolatie

Ten behoeve van de geluidisolatie tussen de hotelkamers zijn relatief zware wanden geplaatst, waarbij de aansluiting op de kozijnprofielen in de gevel kritisch was. In de ontwerpfase is daarom aandacht besteed aan de detaillering van de profielen en aansluitingen. Middels een mockup meting is reeds in een vroeg stadium in de bouw uitsluitsel verkregen dat werd voldaan. Bij oplevering zijn steekproefsgewijs geluidmetingen verricht waaruit volgde dat werd voldaan aan de diverse akoestische eisen.

Ruimteakoestiek

Met name de ruimteakoestiek van de hoge ruimten zoals het restaurant, de koffielounge en de vergaderzalen vereiste speciale aandacht. In deze ruimten is naast plafondabsorptie eveneens wandabsorptie aangebracht.

Opdrachtgever
Wester IJdock C.V.
Stad
Amsterdam
Land
Nederland