Avans Hogeschool

foto
Rienks Architecten

Aan de Lovensdijkstraat te Breda zijn de HTS en HEAO van Avans Hogeschool gehuisvest. De beide gebouwen en de tussenliggende villa zijn gerenoveerd en middels een nieuw souterrain zijn de gebouwen met elkaar verbonden. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 17.000 m2.

Thermische isolatie en energieprestatie

Rienks Architecten heeft het plan ontworpen waarbij de bestaande gevels en daken, met uitzondering van die van de villa, nageïsoleerd zijn conform de nieuwbouweisen. Op de gebouwen is geen EPC-eis (energieprestatie eis) van toepassing, toch is gestreefd naar een energiezuinig gebouw waarbij het door slimme ingrepen gelukt is de energieprestatie op nieuwbouwniveau te krijgen.

Atrium

Bij een van de gebouwen is aan de zuidoostzijde een atrium gerealiseerd met volledig glazen gevels. In dit atrium met vides en vloervelden bevindt zich een open werkomgeving voor studenten met een hoge interne warmtelast.
Aan de hand van CFD-berekeningen is het klimaat in het atrium beoordeeld voor de zomer- en wintersituatie. Op basis daarvan zijn onder andere eisen gesteld aan de kwaliteit van de gevel. De glazen gevel met bedrukking van een berkenbos heeft naast een esthetische functie dan ook tevens een zonwerende functie. Verder is het hybride plafond zo geoptimaliseerd dat maximale geluidabsorptie gerealiseerd wordt. Dit zorgt samen met de inrichting voor een aangename ruimteakoestiek.

Villa

In de villa zijn diverse laboratoria gesitueerd rondom een gemeenschappelijke ruimte die als studielandschap gebruikt wordt. De bestaande tussenvloer en het geluidabsorberende grid onder het glazen dak zijn verwijderd. Er zijn vervolgens voorzieningen getroffen voor een acceptabele ruimteakoestiek.

 

Opdrachtgever
Avans
Stad
Breda
Land
Nederland